Iskias-kipu

Ihmiset kuvaavat yleensä iskias-kipua (=lonkkahermokipua) jalkaan säteilevä kipuna, joka on jatkuva, terävä ja tavallisimmin tuntuu voimakkaasti. Kipuun voi liittyä alaraajassa tuntuvia erilaisia oireita, kuten puutumisia, pistelyä, ihon tuntomuutoksia ja / tai lihasheikkoutta.

Suomen kansankielessä iskias-kipu voi olla synonyymi kaikelle kivulle, joka tuntuu pakaroissa, reisissä, polvissa, säärissä, nilkoissa tai jalkaterissä. Osittain tämä kielikukkanen pitää paikkansa, koska iskias-hermoperäinen kipu voi tuntua alaraajoissa erilaisina oireina. Todellisuudessa kuitenkin alle viisi prosenttia kaikista alaraajaoireista johtuu iskias-hermon ärsytystilassa. Iskias-kipu on määritelty oikein esimerkiksi Nykysuomen sanakirjassa, joka kertoo sen tarkoittavan lonkkahermokipua (=iskias-kipua) – EI alaraajaoireita.

Iskias-hermo on kehon pisin ja paksuin hermo ja se vastaa takareiden, pohkeen ja jalkaterän lihaksien ja melkein koko alaraajan ihon hermotttamisesta. Johtuen hermon muodostumisesta useammasta ristiluun ja lannerangan nikamanvälistä, pitkästä reitistä ja moninaisista tehtävistä sen ärsytystilaan voi vaikuttaa moni tekijä sen matkalla. Iskias-hermon todellinen ärsytys voi johtua muun muassa lannerangan välilevyn pullistumasta, selkäydinkanavan ahtaudesta, välilevyn edistyneestä rappeumasta, nikamansiirtymästä, piriformis- tai hamstring-syndroomasta. Muita jalkaoireita tuottavia paljon tavallisempia ei-lonkkahermoperäisiä syitä ovat alaselän nikamaperäiset vaivat, SI-nivelen toimintahäiriö, pakara- ja reisilihasperäiset heijastekivut jne.


Kysymyksiä & vastauksia / Questions & answers

Anneliini
Hei! Minulla on todettu lannerangan magneettikuvassa välilevynpullistuma (väli 4/5). Oireillut iskiasvaivoina jo yli puoli vuotta. Lääkitys ei auta, nukkua ei kipu oikein anna. Onko tälle selälle mahdollista saada apua?
Jani Mikkonen vastaa:
Kyllä.

Välilevyn pullistuman oireita on mahdollista hoitaa ja niihin saada apua. Kipu voi johtua myös muista tekijöistä. Kroonistuneessa (=yli kolme kuukautta jatkuneessa) kivussa on tärkeää hakea apua mahdollisimman pian, koska kipu on taas jonkin ajan kuluttua huomattavasti aikaa vievempi hoitaa.
Urheilijatyttö
Tanssilavavamma poiki issiasvaivan? Lavatansseissa hirveän iso mies tallasi koko painollaan nilkan vasemman sivun luun päälle ja häipyi! Seurauksena jalat alta ja ensiapuun seuraava päivä koska kipu oli kova ja turvotus luun alapuolella! Kuvattiin, ei murtumaa, nivelsidevammaa epäiltiin ja sitten ultraan! Ei revenneitä siteitä, jalka teipattiin ja särkylääkkeet päälle! kivut ei hellittäneet, koveni vaan, eikä turvotus laskenut? Kipupiikit! Ja sitten ortopedille, joka totesi, että nilkkaluussa on ruhje eli luunsisäinen mustelma, jonka paraneminen kestää 3-6 kk ja jalan ontuminen oli poikinut myös pahan issiaksen! Fysioterapeutille sitten joka auttoi jonkunverran. ja pientä kävelyä ja kuminauhaa ym. ja akuneuloja. Mutta kivut edelleen kovat, mitä tehdä? kun urheiluharrastukset on pitänyt jättää ja taitaa tulla lopullinen jäykistyminen. Ja ikinä koskaan ei ole ollut selkä kipeä!!
Jani Mikkonen vastaa:
Oireesi kuulostavat toiminnalliselta vaivalta, koska kuvantamistuloksissa mitään ei ole rikki / poikki, mutta luonnollisesti ilman omaa haastattelua ja tutkimusta mahdoton sanoa mitään tarkemmin tilanteestasi.

Onnettomuuksien ja loukkaantumisien jälkitilat ovat hyvin tavallisia vastaanotolla.

Tervetuloa vastaanotolle, jos se onnistuu.

Lähetä uusi kysymys / Submit new question

Nimi tai nimimerkki / Name or pen name *

 

Sähköpostiosoite / E-mail:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Your e-mail address will not be not published
 

Kysymys tai palaute / Question or feedback

Ohjeet kysymiselle

Henkilökohtainen diagnoosi ja hoitosuunnitelma vaativat aina oman haastattelun ja tutkimuksen, joten voin vastata vain yleisiin kysymyksiin kyseessä olevan vaivan ja sairauden oireista ja hoidosta. Kysymykset on hyvä pitää lyhyinä ja selkeinä ja kysyä vain yhtä asiaa kerrallaan. Voit myös kommentoida, antaa palautetta ja rakentavaa kritiikkiä. Vastaan mahdollisuuksieni mukaan.

 
 

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Ajanvaraus Helsinki
http://selkakuntoutus.fi/varaa-aika/
tai 044 7067773

Uudelle asiakkaalle tietoa käytännön asioista