Lonkan kuluma ja nivelrikko

Ihmiset kuvaavat lonkkanivelestä johtuvia oireita liikkeen rajoittumisena ja/tai kipuna, joka tuntuu syvällä lonkan sisällä edessä, sivussa tai takana. Oireet pahenevat tavallisimmin rasituksessa, kuten ääriliikkeissä, nopeassa liikkeessä ja hypyissä. Erilaista päivittäisistä aktiviteeteistä, kuten pitkällä askeleella kävelystä, kengännauhojen solmimisesta, autoon menemisestä, liikkeelle lähdöstä, autosta ja sängystä nousemisesta ja/ tai portaiden ylösnousemisesta voi tulla hankalaa ja aiheutua kipua.

Pallomainen lonkkanivel sijaitsee lantion ja alaraajan välissä. Nivelen monipuolista liikettä rajoittavat ja tukevat sitä ympäröivät kehon vahvimmat sidekudokset ja lihakset. Lonkkanivel sijaitsee lantion ja alaraajan välissä, mistä johtuen se joutuu kantamaan koko kehon painon tuoman rasituksen päivittäisessä elämässä. Kuluma tarkoittaa normaalista iän mukanaan tuomasta vanhenemisprosessista johtuvia muutoksia nivelpinnoilla, luissa ja pehmytkudoksissa. Näistä rakenteellisista tekijöistä johtuen lonkkanivelen vaivat ja oireilu eivät yleisesti liity nivelen epävakauteen, vaan iän tuomiin muutoksiin nivelessä ja sen pehmytkudoksissa.

Lonkkanivelen kuluma kuuluu normaaliin ikääntymiseen. Useimmiten se ei aiheuta muita oireita kuin liikkeen asteittaista vähentymistä. Tämä kehon taipumus jäykistyä iän myötä voi olla myös toivottava esimerkiksi yliliikkuvuudesta kärsiville. On varsin tavallista, että vastaanotolla kuulee lonkan röntgenissä näkyvän kuluman selittävän ja aiheuttavan kipua lonkan, lantion ja alaselän alueella. Tavallisesti lonkan kuluma on yksi osatekijä, mutta ei varsinaisesti aiheuta pääoiretta, koska esimerkiksi lonkan kulumamuutosta on käytännössä useimmilla yli 25-vuotiailla ihmisillä.

Kulumisen pitkälle jatkunutta edistymistä kutsutaan nivelrikoksi eli lonkan atroosiksi, jolloin pallomaisen nivelpinnan rustokerros on kulunut pois. Tavallisesti tällöin oireet liittyvät selvästi rasitukseen pystyasennossa ja voivat vaivata myös levossa. Nivelrikkoon voivat altistaa perimän lisäksi ylipaino, loukkaantumiset ja kehon yksipuoleinen rasitus ja/ tai liikunnan vähäisyys. Pitempään jatkuneeseen lonkan nivelrikkoon liittyy myös hyvin tavallisesti erilaisia alaselän, lantion, nivusien, reiden jaalaraajan alueen oireita.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Ajanvaraus Helsinki
http://selkakuntoutus.fi/varaa-aika/
tai 044 7067773

Uudelle asiakkaalle tietoa käytännön asioista