Fibromyalgia / Pehmytkudosreuma

Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, joka tunnetaan myös pehmytkudosreumana. Suomessa sitä sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä. Sairaus on yleisempi naisilla.

Ihmiset kuvaavat oireita laaja-alaisina ja jatkuvina kipuina eripuolilla kehoa. Kipu tuntuu pääasiassa sidekudoksissa ja lihaksissa. Kivun lisäksi tilaan voi liittyä myös muita oireita kuten päänsärkyjä, jäykkyyttä, lepoa antamatonta yöunta, unettomuutta, uupumusta, keskittymisvaikeuksia, suoliston toimintahäiriöitä ja/tai alakuloisuutta. Fibromyalgiaa sairastavilla psyykkinen ja sosiaalinen kuormittuneisuus vaikuttaa usein oireiden pahenemiseen.

Fibromyalgian aiheuttavaa tekijää ei tunneta. Tekijän uskotaan liittyvän keskushermoston kivunsäätelymekanismien herkistymiseen, joka aikaansaa laaja-alaisen ja jatkuvan kivun. Oireyhtymän ajatellaan voivan syntyvän myös eri mekanismeilla eri ihmisillä.

Fibromyalgia sairastavilla ihmisillä on myös tavallisia nikamien toimintahäiriöitä, jotka aiheuttavat oireita. On myös tavallista, että sidekudos- ja lihasoireet voivat vastata hoitoon. Tällöin ajatellaan kivun aiheutuneen laaja-alaisesta lihaskivusta ilman varsinaista fibromyalgialle tyypillistä keskushermoston herkistymistä. Noin 10 % väestöstä kärsii pitkäaikaisesta ja laaja-alaisesta lihaskivusta.


Tarkka diagnoosi sekä yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 80 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

Vastaanotot kiropraktikko Emma Honkonen tiistai ja perjantai.
Lue lisää Emma Honkonen
Puhelinajanvaraus 041-5179092.

© Jani Mikkonen