Iskias-kipu

Ihmiset kuvaavat yleensä iskias-kipua (=lonkkahermokipua) jalkaan säteilevä kipuna, joka on jatkuva, terävä ja tavallisimmin tuntuu voimakkaasti. Kipuun voi liittyä alaraajassa tuntuvia erilaisia oireita, kuten puutumisia, pistelyä, ihon tuntomuutoksia ja / tai lihasheikkoutta.

Suomen kansankielessä iskias-kipu voi olla synonyymi kaikelle kivulle, joka tuntuu pakaroissa, reisissä, polvissa, säärissä, nilkoissa tai jalkaterissä. Osittain tämä kielikukkanen pitää paikkansa, koska iskias-hermoperäinen kipu voi tuntua alaraajoissa erilaisina oireina. Todellisuudessa kuitenkin alle viisi prosenttia kaikista alaraajaoireista johtuu iskias-hermon ärsytystilassa. Iskias-kipu on määritelty oikein esimerkiksi Nykysuomen sanakirjassa, joka kertoo sen tarkoittavan lonkkahermokipua (=iskias-kipua) – EI alaraajaoireita.

Iskias-hermo on kehon pisin ja paksuin hermo ja se vastaa takareiden, pohkeen ja jalkaterän lihaksien ja melkein koko alaraajan ihon hermotttamisesta. Johtuen hermon muodostumisesta useammasta ristiluun ja lannerangan nikamanvälistä, pitkästä reitistä ja moninaisista tehtävistä sen ärsytystilaan voi vaikuttaa moni tekijä sen matkalla. Iskias-hermon todellinen ärsytys voi johtua muun muassa lannerangan välilevyn pullistumasta, selkäydinkanavan ahtaudesta, välilevyn edistyneestä rappeumasta, nikamansiirtymästä, piriformis- tai hamstring-syndroomasta. Muita jalkaoireita tuottavia paljon tavallisempia ei-lonkkahermoperäisiä syitä ovat alaselän nikamaperäiset vaivat, SI-nivelen toimintahäiriö, pakara- ja reisilihasperäiset heijastekivut jne.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!