Pakarakipu, pakaraoireet ja pakarajäykkyys
- Pakarat osallistuvat käytännössä kaikkiin perusliikkeisiin, kuten kävelyyn, kyykkyyn menemiseen, ponnistamiseen ja juoksuun.
- Pakaroiden vaivat ja oireet liittyvät yleensä muihin alaselän, lantion ja alaraajan toiminnallisiin häiriöihin.
- Pakaroista lähtevä heijastekipu tuntuu tavallisimmin takareidessä, sivureidessä ja pohkeessa.
Pakaralihakset ja niiden toiminta
Pakaroiden alueelle on useita kerroksia lihaksia, joiden päätehtävä on tukea lantiota liikkeessä ja ohjata ja liikuttaa lonkkaniveltä erityisesti ojennukseen, loitonnukseen ja sisä- ja ulkokiertoliikkeissä.
Pakaran suurimmat ja pinnallisimmat päälihakset ovat iso pakaralihas (m. gluteus maximus), keskimmäinen pakaralihas (m. gluteus medius) ja pieni pakaralihas (m. gluteus minimus). Päällimmäisten pakaralihasten alla sijaitsee lisäksi useita kerroksia pienempiä pakaralihaksia, jotka voivat tuottaa myös paikallista kipua ja erilaisia säteileviä oireita. Tunnetuin pakaran syvistä lihaksista on päärynän muotoinen lihas (m. piriformis) , jonka erilaiset toiminnalliset häiriöt voivat aiheuttaa piriformis-syndrooman (kuva 1.).
Pakarat ovat hyvin tärkeä osa liikeketjun toimintaa alaselästä jalkapohjaan ja ne aktivoituvat käytännössä kaikessa perusliikunnassa, kuten kävelyssä, kyykkyyn menossa, asennon korjauksessa, juoksussa ja hypyissä. Pakaralihasten oireet voivat olla seurausta erilaisista palaavista tai pitkittyneistä alaselän, lonkan ja lantion alueen toiminnallisista häiriöistä, tai toisaalta voivat olla syynä niihin.
Kuva 1. Pakaralihakset
Pakarakipu ja muut oireet
Erilaisia oireita voivat olla mm. kipu, särky, jäykkyys, jännitys, heijastekipu, kramppaustaipumus, loukkaantumisalttius, lihaksien alentunut kestävyys, hallinta ja voimantuotto. Pakaran lihakset voivat myös tuottaa heijastekipua alaspäin aina jalkaterään saakka. Oireet tavallisimmin lisääntyvät saman puolen jalalle painoa varatessa. Pakaran heikkoudessa ja riittämättömässä aktivoitumisessa klassiset toiminnalliset häiriöt on polven tuleminen liikaa sisäänpäin kyykkyliikkeessä ja toisen puolen lantion tipahtaminen yhden jalan seisonnassa.
Syyt pitkittynesiin pakarakipuun ja muihin oireisiin
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Tavallisimmin pitempiaikaiset pakarakivut liittyvät alueen nivelten, kuten alaselän fasetti-nivelten, SI-nivelten, nivusten ja/tai lonkkanivelten toimintahäiriöihin.
- Muita tavallisia syitä pakaroiden alueen jatkuviin oireisiin ovat lihasvoiman ja kestävyyden heikentyminen tai epätasapaino / toispuoleisuus, sidekudoksen jäykkyys ja erilaiset lonkan kulumamuutokset ja/ tai limapussin ärsytystilat.
- Toiminnalliset häiriöt lantion, lonkan, polven, nilkan ja jalkaterän alueella, jotka vaikuttavat pakaran liikeketjun toimintaan.
- Liiallinen tai liian vähäinen fysiologinen jatkuva kuormitus.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta ja/tai riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
Pakarakivun hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää.
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa)
- Neurologista kuntoutusta
- Yksilöllisiä harjoitteita
- Akupunktiota
- Elintapaohjeita
Viimeksi päivitetty 16.10.2024