SI-nivelen toimintahäiriö

 • Oireilee pakaran alueen kipuna, joka voi säteillä takareiteen
 • Tuntuu yleensä liikkeessä ja saman puolen jalalle painoa varatessa
 • Pitkittyneissä ja laaja-alaisissa oirekuvissa hyvin harvoin ainoa ns. juurisyy vaan enemmän toissijainen mekaaninen toimintahäiriö

SI-nivelsanana tulee englannin sanoista “sacroiliac joint” (sacrum= ristinivel, ilium=suoliluunivel. Kuva 1.). Se on yleinen mekaaninen toimintahäiriö, jossa lyhytaikaisssa oireissa 2-4 hoitokerralla oirekuvan pitäisi olla jo menossa selvästi parempaan suuntaan. Pitkittyneessä oirekuvassa on aina syytä katsoa kokonaisvaltaisesti syitä, jotka johtavat kivun pitkittymiseen.

Oirekuva

SI-nivelen toimintahäiriön ja virheasennon oireita kuvataan tavallisimmin paikallisena kipuna pakaran alueella. Tavallisimmin kipu on toispuoleinen. Pitkittyneissä tiloissa kipu ja jännitys laajenee ja voi tuntua esim. alaselän, nivusten, takareisien alueella. SI-nivelen toimintahäiriöille tyypillinen saman puolen lantion kiertyminen ylös ja eteen ei todennäköisesti ole syy oireisiin, vaan muiden yhteistekijöiden aikaansaama lihasjännityksestä johtuva kehon virheasento. Lantion asento ei ole myöskään täysin symmetrinen kenelläkään oireettomalla henkilöllä.

Kuva 1. SI-nivel eli englanniksi sacroiliac joint

Screenshot_2020-03-24 Sacroiliac_Joint png (PNG-kuva, 1500 × 1500 kuvapistettä) - Pienennetty (48 % alkuperäisestä)

Syyt pitkäaikaisiin oireisiin 

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

 • SI-nivelen lisääntynyt fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lonkan, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
 • Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
 • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
 • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
 • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
 • Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.
 • Tulehdukselliset ja suolistosairaudet, jotka voivat aiheuttaa SI-nivelen suoran tulehduksen.

SI-nivelen toimintahäiriön top 3- erikoisuutta terveydenhuollossa:

 1. SI-nivelen toimintahäiriön (ja dislokaation jne.) hoitoon liittyy erilaisia ammatillisia koulukuntia, joissa nähdään kaikilla kivuista kärsivillä syy lantion virheasennossa.  Käytännössä ainoastaan SI-nivelen toimintahäiriöstä johtuva kiputila on yksinkertainen ja helppo hoitaa käsillä tehtävällä hoidolla. Jos oireet eivät ole helpottaneet 2-4 hoitokerralla, syy ei ole nivelen toimintahäiriössä vaan muissa tekijöissä ja kipua vain paikallistuu eniten pakaran alueelle.
 2. SI-nivelen toimintahäiriöistä käytettävä termistö on hyvin laaja, lavea ja epäselvä. Osa terveydenhuollon ammattihenkilöistä kutsuu näitä dislokaatioiksi, luiskahduksiksi, lukkiutumiksi, ja/tai lantiokorin virheasennoiksi.  Yleisesti SI-nivelen pois paikaltaan (=dislokaatio) meno voi liittyä vain merkittävään traumaan esim. liikenneonnettomuuden aikana ei pyykkikorin nostoon kotona.
 3. SI-nivelestä on ollut paljon myyttejä vuosien saatossa, esimerkiksi nivelen liikkeestä ja liikkeen puuttumisesta on ollut paljon keskustelua ja eriäviä mielipiteitä vuosikymmenien aikana. Nykytutkimus on osoittanut, että nivelen liikelaajuus vaihtelee yksilöllisesti ja on tavallisimmin muutamia asteita kiertoa ja muutamia millimetrejä liukumaa.

Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Päivitetty viimeksi 21.03.2020