Välilevyvaivat

Välilevyvaivat tuntuvat ihmisille yleensä voimakkaana kipuna, joka säteilee takareiteen, sääreen tai jalkaterään. Kipu on yleensä voimakas, jatkuva ja tuntuu myös tavallisimmin levossa. Kipu voi olla myös sähköiskumainen ja liittyä tiettyyn liikkeeseen. Tavallisin vaikea kipua tuottava liike on eteenpäin kumartuminen ja /tai jalan ojentaminen.  Lisäksi alaselän liike on yleensä selvästi rajoittunut tiettyyn tai useampaan suuntaa. Lisäksi oireisiin voi kuulua lihasheikkoutta, puutuneita alueita alaraajoissa ja / tai erilaisia tuntemuksia, kuten esimerkiksi pistelyn tuntemus jalkapohjassa.

Välilevyvaivoja on eri asteisia, joissa ensimmäisessä pullistumaa (=välilevytyrää / välilevyn prolapsia) ei ole vaan välilevy on sisältä vaurioitunut, jolloin voimakas kipu ei tavallisesti säteile alaraajoihin. Jälkimmäisissä asteissa on aina jonkinlainen välilevyn pullistuma, joka vaihtelevissa määrin painaa selästä lähtevää selkähermoa. Selkähermon ärsytys aiheuttaa erilaiset jalan oireet. Kookkaissa keskellä sijaitsevissa välilevyn pullistumissa oireita voi olla kummassakin jalassa.

Tavallisesti alaselän välilevyvaivat vaikuttavat työikäisiin ja alkavat ilman mainittavaa syytä. Välilevyvaivoja on noin viisi prosenttia kaikista selkävaivoista, joten ne eivät kuulu tavallisimpiin nivel-, sidekudos-, ja lihasperäisiin vaivoihin, joita kaikista selkävaivoista on yli 90 %:a. Välilevyvaivoissa ihmisillä on tavallisimmin varsinaisen rakenteellisen välilevyvaivan lisäksi toiminnallisia ongelmia, kuten nivelien, sidekudoksen ja lihaksien toimintahäiriöitä, joita on mahdollista hoitaa ilman leikkauksia. Toiminnallisten häiriöiden hoitaminen nopeuttaa toipumista, lisää toimintakykyä ja vähentää oireita.

Käypä Hoito suosituksissa suositellaan yleisesti kuuden viikon konservatiivista (ei-leikkauksellista) hoitojaksoa ennen leikkaustarpeen arviointia. Lisäksi suosituksissa todetaan, että magneettikuvantamisella täysin oireettomilta ihmisiltä 30%:lta löytyy poikkeavana pidettävä välilevytyrä.

Tutkimuksien mukaan kiropraktikon hoito auttaa parantumaan välilevyn pullistumassa huomattavasti nopeammin ja varmemmin ilman leikkausta. Selkäleikkaus tarvitaan kirurgin ensimmäisenä näkeville 42,7%:lle ja kiropraktikon ensimmäisenä näkeville vain 1,5 %:lle.   Kiropraktikon hoitotulokset olivat tutkimuksissa erittäin hyvät sekä akuuteissa että kroonisissa välilevyn pullistumissa.

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24636109

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23238486

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!