Hengityksen toiminnalliset häiriöt

 • Tavallisin rintakehän ja kaulan lihaksia jännittävä tekijä on pinnallinen hengitys, jossa käytämme liiaksi apuhengityslihaksia päähengityslihas pallean käytön sijaan.  
 • Hengityksen toiminnalliset häiriöt ovat sekä syy- että seuraus monen keskiselän, olkapään, lapaluiden ja rintakehän alueen pitkittyneisiin ja palaaviin oireisiin ja kivulle herkistymiseen.
 • Hengityksen mekaniikkaa voi parantaa ja hengitystä voi harjoitella erilaisilla yksinkertaisilla hengitysharjoituksilla, jotka on räätälöity yksilöllisiksi

Rintakehän pääasiallinen tehtävä on suojata sydäntä, keuhkoja ja muita sisäelimiä ja samalla mahdollistaa jatkuva hengitysliike, jolla tuomme happea kehoon ja samalla poistamme hiilidioksidia kehosta. Hengityksen erilaisista toiminnalliset häiriöistä tavallisin on pinnallinen hengitys, jossa käytämme hengitykseen liiaksi apuhengityslihaksia päähengityslihas pallean käytön sijaan.  Pitkäaikainen pinnallinen hengitys on sekä syy että seuraus pitkäaikaisiin niska- ja hartia-alueen, kaulan ja rintakehän jännitystiloihin.

Oirekuva

Tavallisimmin hengityksen toiminnalliset häiriöt tuntuvat vaikeutena hengittää rennosti ja helposti. Hengitys voi tuntua raskaalta, katkoilevalta ja jäävän vajaaksi erityisesti sisäänhengityksessä. Yleensä hengityksen toiminnallisiin häiriöihin liittyvät erilaiset tuki- ja liikuntaelin kivut, säryt ja lihasjännitykset erityisesti kaulan ja ylärintakehän alueella.

Hengitys on liikettä siinä missä kaikki kehomme liike ja vaikka se tapahtuu osittain tiedostamattomasti automaatiolla niin sen toimintaa voi parantaa erilaisilla hengitysharjoituksilla. Hengitysharjoitusten paras anti erilaisissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa on yleisesti lisääntynyt rentoutumisen taito sekä paikallaan että liikkeessä.

Syyt pitkäaikaisiin oireisiin

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

 • Hengitystapahtuman huono tiedostaminen
 • Vaikeus rentoutua sekä fyysisesti että psyykkisesti
 • Asennon lysähtäminen – pään ja hartioiden työntyminen eteen
 • Kaikki keuhkoihin ja sydämeen vaikuttavat perussairaudet, kuten astma, korkea verenpaine jne.
 • Rintakehän ja keskiselän anatomiset variaatiot, kuten oikoryhti, skolioosi ja kuopparinta jne.
 • Kylkiluiden aiemmat vammat ja murtumat
 • Lapaluun, olkapään ja solisluun alueen toiminnalliset häiriöt ja asennonpoikkeamat
 • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi
 • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio

Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.04.2020