Lapaluukipu ja -virheasento

Lapaluut ovat muodoltaan kolmiomaisia ja litteitä ja sijaitsevat selkäpuolella kylkiluiden päällä. Lapaluu ja sen alueen lihakset toimivat yläkehon liikkeiden käynnistäjä ja tuovat tukevuutta yläkehoon kiinnittymällä olka- ja solisluuhun ja tarjoamalla lihaksille kiinnityskohtia.

Ihmiset kuvaavat oireita tavallisesti kipuna lapaluun eri puolilla. Yläosa ja sivuosan oireet liittyvät tavallisimmin niska-hartia-, olkapää-, ja erilaisiin käsioireisiin.  Kaikkein tavallisin epämääräisen puutumisen aiheuttaja kädessä on lapaluun alueen lihaksien kireys. On myös tavallista, että lapaluun sisäpuolella sijaitsevat lavan lähentäjä lihakset ovat heikot ja oireilevat. Tällöin tavallinen lihasepätasapaino on hartian lihaksien ylityöskentely ja lavan lähentäjien vähäinen aktivoituminen.

Lapaluun alueen virheasentoja on useita ja on tavallista että olemme hieman epäsymmetrisiä johtuen kätisyydessä, harrastuksista ja tottumuksista tehdä tietyt asiat aina toisella kädellä. Tavallisin varsinainen virheasento näkyy ns. enkelinsiipenä, jossa lapaluun alasisäkulma tulee ulospäin rintakehästä ja saa aikaan enkelinsiipimäisen vaikutelman. Tavallisimmin tämä johtuu toiminnallisista tekijöistä, mutta voi harvinaisissa tapauksissa johtua serratuspareesista eli asentoa tukevan lihaksen hermovauriosta.

Lapaluu voi olla myös liikkeeltään rajoittunut tiettyyn suuntaan, jolloin liike voi myös rajoittua sen kanssa yhteistyössä toimivissa nivelissä, kuten esimerkiksi olkanivelessä. Merkittävät virheasennot ja toiminnan häiriöt näkyvät myös tukiominaisuuden vähenemisenä, jolloin tavallisissa liikkeissä, kuten punnerruksessa yläkehomme voi väsyä epätavallisen nopeasti ja oireilla liikkumisen jälkeen.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!