Keskiselän jäykkyys

Keskiselkä (=rintaranka) on jäykempi rakenne kuin kaula- tai lanneranka, koska keskiselkään kiinnittyvät kylkiluut. Tästä johtuen meillä on selän fasettinivelten lisäksi selän ja kylkiluiden väliset nivelet, joissa voi myös esiintyä selän toiminnallisia häiriöitä.

Vastaanotolla ihmiset kuvaavat edistyvää ja haittaavaa selän jäykkyyttä niin, että on entistä vaikeampi tehdä tavallisia päivittäisiä toimia, kuten sukkien tai housujen jalkaan laittamista. Selkä myös tavallisesti väsyy epätavallisen nopeasti ja haittaa enemmän tai vähemmän päivittäistä liikkumista, kuten marjanpoimimista tai pitempiä kävelylenkkejä. Myös vaihtelevia kipuja voi esiintyä. Venyttely ei myös enää tunnu auttavan ja voi jopa tuntua epämiellyttävältä.

Selän jäykkyys johtuu tavallisimmin synnynnäisistä tekijöistä, tasapainon häiriöstä, asentovirheistä, pitkään jatkuneesta yksipuoleisesta rasituksesta, erilaisista reumaattisista tai degeneraatio-peräisistä sairauksista ja/tai liian vähäisestä kehon huollosta. Tavallisesti selässä on laaja-alaista niveljäykkyyttä ja selän molemmin puolin sijaitsevat pitkät selkälihakset ovat jatkuvassa jännitystilassa.

Yleisesti selän jäykkyys on yleisoire, joka voi johtua hyvin monenlaisista eri tekijöistä. Jäykkys on myös pitkälti synnynnäinen tekijä, joten osa meistä on luonnollisesti jäykempiä kuin toiset. Tällöin on hyvä tiedostaa oma yksilöllisyytensä ja huolehtia riittävästä huollosta, koska tavallisimmin synnynnäisen jäykkyyden lisääntyminen alkaa aiheuttaa oireita ennemmin tai myöhemmin.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!