Golfkyynärpää – mediaalinen epikondyliitti

Golfkyynärpääkipu klassisesti paikantuu sisäkyynärpäähän nivelnastaan, jossa ranteen koukistajalihakset kiinnittyvät kyynärluuhun. Tavallisimmat oireet ovat paikallinen kipu ja särky kyynärpään sisäpuolella, olkavarressa ja kyynärvarressa. Tilaan voi liittyä myös käden puristusvoiman häviämistä sekä sormien puutumista ja pistelyä erityisesti nimettömässä ja pikkurillissä.

Golfkyynärpää tavallisimmin oireilee eniten rasituksessa, kuten ranteen koukistuksessa ja kyynärvarren sisäkierrossa, nostoliikkeissä, kantamisessa, heittämisessä, mailapeleissä, ruuvaamisessa, vasaroinnissa, kirjoittamisessa jne. Oireet alkavat tavallisimmin jatkuvan ylirasituksen tai tapaturman jälkeen. Tilaan liittyy myös tavallisesti ylirasituksen jälkeinen arkuus ja oireiden pahentuminen myös yöllä. Tilaan liittyvät myös tavallisesti erilaisia pään ja niska-hartia-alueen vaivoja. Harvinaisissa tapauksissa syntymiseen liittyy saman puolen rannekanavaoireyhtymä tai TOS-oireyhtymä.

Tilalle tyypillinen kyynärvarsikipu sijaitsee lihasten kiinnityskohdassa kyynärpään sisäpuolella. Samaan kohtaan kiinnittyy useampia lihaksia, joten tehokkaalle hoidolle on tärkeää paikallistaa ns. avainlihas. Hyvin suuri osa sekä akuuteista että kroonisista (yli kolme kuukautta jatkuneista) golfkyynärpäistä vastaa hoitoon, jossa huomioidaan erityisesti niskan, yläselän, kyynärnivelen ja tarvittaessa saman puolen olkapään toimintaa. Tilan hoidossa käytetään lisäksi akupunktiota ja pehmytkudostekniikoita, kuten faskia käsittelyä. Kuntoutuksessa lihaksien vahvistaminen on yleensä avainasemassa. Golfkyynärpään hoidossa tarvitaan  hyvin harvoin leikkaushoitoa, jota voidaan harkita lähinnä vakavista onnettomuuksista johtuvista kiinnityskohdan irtoamisessa joko kokonaan tai osittain.

Golf-kyynärpää nimi juontuu siitä, että tilaa alettiin tavata golfin yleistyessä golf-lyöntiä harjoittavilla, joilla lyönnin jälkeinen mailan osuma maahan aikaansaa  ylirasitustilan tunnusomaiseen kohtaan.  Krikettiä ja baseballia pelaavissa maissa golfkyynrpää tunnetaan syöttäjän kyynärpäänä. Golfkyynärpää on hyvin samankaltainen ylirasitustila alkusyyltään ja oireiltaan kuin yleisempi tenniskyynärpää.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!