Tenniskyynärpää – lateraalinen epikondyliitti

Tenniskyynärpääkipu klassisesti paikantuu ulkokyynärpäähän nivelnastaan, jossa ranteen ojentajalihakset kiinnittyvät kyynärluuhun. Tavallisimmat oireet ovat paikallinen kipu ja särky kyynärpään ulkopuolella, olkavarressa ja kyynärvarressa. Tilaan voi liittyä myös käden puristusvoiman häviämistä sekä sormien puutumista ja pistelyä erityisesti nimettömässä ja pikkurillissä.

Tenniskyynärpään esiintyvyys on korkeimmillaan 30-50 vuoden iässä. Tenniskyynärpää tavallisesti oireilee eniten rasituksessa, kuten ranteen ojennuksessa ja kyynärvarren ulkokierrossa, nostoliikkeissä, kantamisessa, metsätöissä, mailapeleissä, ruuvaamisessa, vasaroinnissa, kirjoittamisessa jne. Oireet alkavat tavallisimmin jatkuvan ylirasituksen tai tapaturman jälkeen. Tilaan liittyy myös tavallisesti ylirasituksen jälkeinen arkuus ja oireiden pahentuminen myös yöllä. Tilaan liittyvät myös tavallisesti erilaisia pään ja niska-hartia-alueen vaivoja. Harvinaisissa tapauksissa syntymiseen liittyy saman puolen erilaisia ääreishermon pinnetiloja.

Tilalle tyypillinen kyynärvarsikipu sijaitsee lihasten kiinnityskohdassa kyynärpään ulkopuolella. Samaan kohtaan kiinnittyy useampia lihaksia, joten tehokkaalle hoidolle on tärkeää paikallistaa ns. avainlihas. Hyvin suuri osa sekä akuuteista että kroonisista (yli kolme kuukautta jatkuneista) tenniskyynärpäistä vastaa hoitoon, jossa huomioidaan erityisesti niskan, yläselän, kyynärnivelen ja tarvittaessa saman puolen olkapään toimintaa. Tilan hoidossa käytetään lisäksi akupunktiota ja pehmytkudostekniikoita, kuten faskia käsittelyä. Kuntoutuksessa lihaksien vahvistaminen on yleensä avainasemassa. Tenniskyynärpään hoidossa tarvitaan hyvin harvoin leikkaushoitoa, jota voidaan harkita lähinnä vakavista onnettomuuksista johtuvista kiinnityskohdan irtoamisessa joko kokonaan tai osittain.

Kansanterveydellisesti tennis- ja golfkyynärpäitä on vähemmän nykyaikana, koska ihmiset tekevät vähemmän yksipuoleista ja toisteista tehdastyötä.  Tenniskyynärpään esiintyvyys on ollut tehdas- ja pakkaustyötä tekevillä suorassa suhteessa työrasitukseen ja toisteisuuteen.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!