Lonkan kuluma ja nivelrikko

Lonkkanivelen kuluma- eli degeneratiiviset-muutokset oireilevat tavallisimmin liikkeen rajoittumisena ja/tai kipuna, joka tuntuu syvällä lonkan sisällä edessä, sivussa tai takana. Oireet pahenevat tavallisimmin rasituksessa, kuten ääriliikkeissä, nopeassa liikkeessä ja hypyissä. Erilaista päivittäisistä aktiviteeteistä, kuten pitkällä askeleella kävelystä, kengännauhojen solmimisesta, autoon menemisestä, liikkeelle lähdöstä, autosta ja sängystä nousemisesta ja/ tai portaiden ylösnousemisesta voi tulla hankalaa ja aiheutua kipua.

Pallomainen lonkkanivel sijaitsee lantion ja alaraajan välissä. Nivelen monipuolista liikettä rajoittavat ja tukevat sitä ympäröivät kehon vahvimmat sidekudokset ja lihakset. Lonkkanivel sijaitsee lantion ja alaraajan välissä, mistä johtuen se joutuu kantamaan koko kehon painon tuoman rasituksen päivittäisessä elämässä. Kuluma tarkoittaa normaalista iän mukanaan tuomasta vanhenemisprosessista johtuvia muutoksia nivelpinnoilla, luissa ja pehmytkudoksissa. Näistä rakenteellisista tekijöistä johtuen lonkkanivelen vaivat ja oireilu eivät yleisesti liity nivelen epävakauteen, vaan iän tuomiin muutoksiin nivelessä ja sen pehmytkudoksissa.

Lonkkanivelen kuluma kuuluu normaaliin ikääntymiseen. Useimmiten se ei aiheuta muita oireita kuin liikkeen asteittaista vähentymistä. Tämä kehon taipumus jäykistyä iän myötä voi olla myös toivottava esimerkiksi yliliikkuvuudesta kärsiville. On varsin tavallista, että vastaanotolla kuulee lonkan röntgenissä näkyvän kuluman selittävän ja aiheuttavan kipua lonkan, lantion ja alaselän alueella. Tavallisesti lonkan kuluma on yksi osatekijä, mutta ei varsinaisesti aiheuta pääoiretta, koska esimerkiksi lonkan kulumamuutosta on käytännössä useimmilla yli 25-vuotiailla ihmisillä.

Kulumisen pitkälle jatkunutta edistymistä kutsutaan nivelrikoksi eli lonkan atroosiksi, jolloin pallomaisen nivelpinnan rustokerros on kulunut pois. Tavallisesti tällöin oireet liittyvät selvästi rasitukseen pystyasennossa ja voivat vaivata myös levossa. Nivelrikkoon voivat altistaa perimän lisäksi ylipaino, loukkaantumiset ja kehon yksipuoleinen rasitus ja/ tai liikunnan vähäisyys. Pitempään jatkuneeseen lonkan nivelrikkoon liittyy myös hyvin tavallisesti erilaisia alaselän, lantion, nivusien, reiden, polven ja jaalaraajan alueen oireita.

Vastaanotolla näkee lonkan nivelrikko-diagnooseissa hyvin erilaisia tapauksia. Lonkan nivelrikossa, kuten kaikissa muissakin kulumamuutoksissa on hyvin yksilöllistä kuinka paljon ne haittaavat, vaivaavat ja aiheuttavat oireita. Parhaassa tapauksissa oireet liittyvät täysin toiminnallisiin häiriöihin, jolloin ns. nivelrikon aiheuttama haitta ja vaiva voivat poistua täysin asianmukaisella hoidolla. Tällöin nivelen edistynyt kuluma luonnollisesti edelleen näkyy kuvissa, muttei aiheuta oireita.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!