Akillesjännekipu
- Akillesjänne kiinnittää pohkeen lihakset kantapäähän.
- Juoksu ja hypy yleensä lisäävät kipua,
- Oireiden pitkittyminen yleensä liittyy muihin toiminnallisiin häiriöihin lantion ja alaraajan alueella ja muihin tekijöihin, jotka altistavat kivun kroonistumiselle.
Akillesjänne
Akillesjänne on ihmisen suurin ja vahvin jänne. Akillesjänne tunnetaan myös kantajänteenä. Jänne muodostuu pohjelihaksista ja kiinnittyy kantaluuhun eli kantapäähän.
Akillesjänteen oireet
Tavallisin kipukohta on kiinnityskohdasta kantaluuhun noin 2 cm ylöspäin. Yleensä rasitus, kuten juoksu ja hypyt pahentavat oireita.
Erilaiset nilkka- ja jalkaterän toimintahäiriöt, liikerajoitteet ja virheasennot voivat altistaa tilan syntyyn. Yleensä tilaan liittyy myös eriasteisia koko alaraajan ja lantion toiminnallisia muutoksia. Näistä tavallisin on nilkan toimintahäiriöt ja plantaarifaskiitti eli jalkapohjan kalvokipu.
Syyt pitkittyneisiin akillesoireisiin
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista ylipainosta, vammoista, synnynnäisistä ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lantion, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
- Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
- Heikentynyt tasapaino ja koordinaatio.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
- Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.
Akilleskivun hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää:
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa).
- Neurologista kuntoutusta.
- Yksilöllisiä harjoitteita.
Viimeksi päivitetty 07.11.2024