Akillestendiniitti eli akillesjännekipu

  • Akillestendiniitti on kipua akillesjänteessä nilkan taka-alaosassa
  • Juoksu ja hypy yleensä lisäävät kipua
  • Oireiden pitkittyminen yleensä liittyy muihin toiminnallisiin häiriöihin lantion ja alaraajan alueella ja muihin tekijöihin, jotka altistavat kivun kroonistumiselle

Akillesjänne on ihmisen suurin ja vahvin jänne. Akillesjänne tunnetaan myös kantajänteenä. Jänne muodostuu pohjelihaksista ja kiinnittyy kantaluuhun, joka tunnetaan myös kantapäänä.

Oirekuva

Ihmiset kuvaavat oireita tavallisesti paikallisena kipuna ja särkynä akillesjänteessä. Tavallisin kipukohta on kiinnityskohdasta kantaluuhun noin 2 cm ylöspäin. Yleensä rasitus, kuten juoksu ja hypyt pahentavat oireita.

Oireet johtuvat tavallisimmin liiallisesta rasituksesta ja liikkumisesta. Erilaiset nilkka- ja jalkaterän toimintahäiriöt, liikerajoitteet ja virheasennot voivat altistaa tilan syntyyn.  Yleensä tilaan liittyy myös eriasteisia koko alaraajan ja lantion toiminnallisia muutoksia. Näistä tavallisin on nilkan toimintahäiriöt ja plantaarifaskiitti eli jalkapohjan kalvon erilaiset vaivat.

Syyt pitkäaikaisiin oireisiin

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

  • Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista ylipainosta, vammoista, synnynnäisistä ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lantion, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
  • Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
  • Heikentynyt tasapaino ja koordinaatio.
  • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
  • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
  • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
  • Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.

Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.03.2020