Jäykkä isovarvas
- Isovarpaan tyvinivelen kiputila, joka johtuu tavallisimmin ennenaikaisesta kulumamuutoksesta.
- Isovarvas aktivoituu askeleen ponnistusvaiheessa ja koukistuu, jolloin vaivan huimaa parhaiten.
- Oireiden pitkittyminen liittyy kokoalaarjan mekaniikkaan ja muihin tekijöihin, jotka altistavat kivun kroonistumiseen
Jäykkä isovarvas
Jäykkä isovarvas (hallux rigidus) on isovarpaan nivelien kulumiseen ja edistyneessä tilanteessa nivelrikkoon liittyvä tila, jossa nimensä mukaisesti isovarvas menettää normaalia liikerataansa. Liikeradan vähentyminen näkyy erityisesti isovarpaan tyvinivelen ojennuksessa. Tila on toiseksi yleisin isovarpaan vaiva ns. vaivaisenluun jälkeen, jossa isovarvas kääntyy sisäänpäin. Tilat voivat liittyä myös toisiinsa.
Jäykkään isovarpeeseen liittyvät oireet
Ihmiset kuvaavat oireita tavallisesti kipuna kävelyssä ja seisomisessa. ja toimintakyvyn vähentymisenä. Isovarvas on jalkaterän liikeketjussa tärkeä osa erityisesti kävelyn uuden askeleen ponnistusvaiheessa. Tästä johtuen isovarpaan jäykkyys näkyy periaatteessa kaikessa pystyasennossa tapahtuvassa liikkeessä. On tavallista, että ihmiset kertovat juoksua, hyppyjä ja nopeita spurtteja sisältävien lajien tulleen mahdottomaksi, koska isovarvas kipeytyy helposti ja muutenkin alaraaja tuntuu väsyvän hyvin nopeasti.
Syyt pitkittyneisiin oireisiin
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista ylipainosta, vammoista, synnynnäisistä ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lantion, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
- Perinnölliset tekijät, jotka ohjaajat luonnollisen kulumamuutosprosessin nopeutta.
- Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
- Heikentynyt tasapaino ja koordinaatio.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
Jäykän isovarpaan hoito
Jäykän isovarpaan hoito yksinkertaisena toiminnallisena rakentena on yleensä mutkatonta ja alalla olevan varsin yksinkertaista. Suurin osa vastaavista saadaan parempaan yksilöllisellä hoidolla, jossa katsotaan nivel liikelaajuuksien lisäksi kokonaistilannetta alaraajan toiminnallisen ketjun osalta.
Jäykkään isovarpaaseen liittyvät kiputilat
Viimeksi päivitetty 07.11.2024