Mataloitunut jalkaholvi eli lättäjalka
- Tavallisin jalkaterän asennonpoikkeamista
- Luonnollinen variaatio, jossa jalkaterän kaaret mataloituvat ja suurempi osa jalkapohjasta tulee kosketuksiin tukipinnan kanssa.
- Vaikuttaa kokoalaraajan painoa kantaviin ominaisuuksiin, josta johtuen voi olla osa pitkittynyttä tuki- ja liikuntaelinoireikuvaa
Mataloituneen jalkaholvin eli lättäjalan toiminnallinen anatomia
Lättäjalka (pes planus) on yleisnimitys useammille jalkaterän virheasennoille ja toimintahäiriöille, jotka näkyvät jalkaterän kaarien mataloitumisena ja laskeutumisena.
Syy jalkaterän kaarien mataloitumiseen on nuoremmalla iällä tavallisimmin synnynnäinen ja vanhemmiten hankittu, eli johtuen erilaisista ulkoisista tekijöistä ja sairauksista. Usein vanhemmiten kaarien etenevä mataloituminen on yhdistelmä näitä. Mataloitumiseen vaikuttavia hankittuja tekijöitä ovat mm. nilkan ja/tai jalkaterän virheasento, nivelten nivelrikko, lihasvenähdykset ja revähdykset ja erilaiset taudit kuten diabetes.
Perusongelma jalkaterän kaarien mataloitumisessa on jalkaterän kimmoisuuden häviäminen luisesta perusrakenteesta, lihaksista ja sidekudoksista. Käytännössä tämä näkyy jalkaterän ja nilkan ylipronaationa (= sisäkaaren mataloitumisena ja kantaluun kääntymisenä sisäänpäin).
Mahdolliset vaikutukset ja oirekuva
Mataloitunut jalkaholvi tapahtuu meille kaikille nopeammin tai hitaammin johtuen luonnollisesta ikääntymisprosessista. Perimä vaikuttaa elitapojen kanssa sen syntyyn kaikkeen eniten. Jalkaterän ylipronaatio aiheuttaa jalkaterän takaosan epävakautta ja nivelsiteiden löystymisenä nilkan sisäpuolella ja nivelkapselien ylimääräistä rasitusta. Yleisimpiä oireita ovat kipu ja nopea väsyminen jalkaterän sisäkaaressa ja nilkassa. Jalkaterän toiminnalliset muutokset voivat myös altistaa erilaisiin lihaksien ja nivelsiteiden epätasapainotiloihin ja loukkaantumisiin. Jalkaterän virheasennot vaikuttavat myös polvien, lonkkien ja alaselän virheasentoihin ja toimintahäiriöihin.
Tilaan läheisimmin liittyvät kiputilat ja asennonpoikkeamat
- Pohjekipu ja pohjejäykkyys
- Säärikipu
- Nilkan asennonpoikkeama ja virheasento
- Akillestendiniitti
- Jalkapohjakipu (Plantaarifaskiitti)
Viimeksi päivitetty 07.11.2024