Lättäjalka / lattajalka

Lättäjalka (pes planus) on yleisnimitys useammille jalkaterän virheasennoille ja toimintahäiriöille, jotka näkyvät jalkaterän luonnollisen kaarien mataloitumisena.

Syy jalkaterän kaarien mataloitumiseen on nuoremmalla iällä tavallisimmin synnynnäinen ja vanhemmiten hankittu, eli johtuen erilaisista ulkoisista tekijöistä ja sairauksista. Usein vanhemmiten kaarien etenevä mataloituminen on yhdistelmä näitä. Mataloitumiseen vaikuttavia hankittuja tekijöitä ovat mm. nilkan ja/tai jalkaterän virheasento, nivelten nivelrikko, lihasvenähdykset ja revähdykset ja erilaiset taudit kuten diabetes.

Perusongelma jalkaterän kaarien mataloitumisessa on jalkaterän kimmoisuuden häviäminen luisesta perusrakenteesta, lihaksista ja sidekudoksista. Käytännössä tämä näkyy jalkaterän ja nilkan ylipronaationa (= sisäkaaren mataloitumisena ja kantaluun kääntymisenä sisäänpäin).

Jalkaterän ylipronaatio aiheuttaa jalkaterän takaosan epävakautta ja nivelsiteiden löystymisenä nilkan sisäpuolella ja nivelkapselien ylimääräistä rasitusta. Yleisimpiä oireita ovat kipu ja nopea väsyminen jalkaterän sisäkaaressa ja nilkassa. Jalkaterän toiminnalliset muutokset voivat myös altistaa erilaisiin lihaksien ja nivelsiteiden epätasapainotiloihin ja loukkaantumisiin. Jalkaterän virheasennot vaikuttavat myös polvien, lonkkien ja alaselän virheasentoihin ja toimintahäiriöihin.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!