Lättäjalka / lattajalka

  • Tavallisin jalkaterän asennonpoikkeamista
  • Luonnollinen variaatio, jonka toiminnallisia ominaisuuksia voi parantaa
  • Vaikuttaa kokoalaraajan painoa kantaviin ominaisuuksiin, josta johtuen voi olla osa pitkittynyttä tuki- ja liikuntaelinoireikuvaa

Toiminnallinen anatomia

Lättäjalka (pes planus) on yleisnimitys useammille jalkaterän virheasennoille ja toimintahäiriöille, jotka näkyvät jalkaterän luonnollisen kaarien mataloitumisena.

Syy jalkaterän kaarien mataloitumiseen on nuoremmalla iällä tavallisimmin synnynnäinen ja vanhemmiten hankittu, eli johtuen erilaisista ulkoisista tekijöistä ja sairauksista. Usein vanhemmiten kaarien etenevä mataloituminen on yhdistelmä näitä. Mataloitumiseen vaikuttavia hankittuja tekijöitä ovat mm. nilkan ja/tai jalkaterän virheasento, nivelten nivelrikko, lihasvenähdykset ja revähdykset ja erilaiset taudit kuten diabetes.

Perusongelma jalkaterän kaarien mataloitumisessa on jalkaterän kimmoisuuden häviäminen luisesta perusrakenteesta, lihaksista ja sidekudoksista. Käytännössä tämä näkyy jalkaterän ja nilkan ylipronaationa (= sisäkaaren mataloitumisena ja kantaluun kääntymisenä sisäänpäin).

Oirekuva

Jalkaterän ylipronaatio aiheuttaa jalkaterän takaosan epävakautta ja nivelsiteiden löystymisenä nilkan sisäpuolella ja nivelkapselien ylimääräistä rasitusta. Yleisimpiä oireita ovat kipu ja nopea väsyminen jalkaterän sisäkaaressa ja nilkassa. Jalkaterän toiminnalliset muutokset voivat myös altistaa erilaisiin lihaksien ja nivelsiteiden epätasapainotiloihin ja loukkaantumisiin. Jalkaterän virheasennot vaikuttavat myös polvien, lonkkien ja alaselän virheasentoihin ja toimintahäiriöihin.

Hoito


Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.03.2020