Nilkan virheasennot / asennonpoikkeamat

  • Nilkan asennonpoikkeamia on käytännössä lukuisia, jotka näkyvät selvimmin eriasteisina nilkan kääntymisinä joko sisään- tai ulospäin.
  • Nilkka on tärkeä osa alaraajan liikeketjua, josta syystä paikallisten oireiden lisäksi voi olla olla syy ja seuraus monille eri vaivoille, kuten palaaville plantaatifaskiiteille.
  • Nilkan asennonpoikkeamat johtuvat pääasiallisesti synnynnäisistä tekijöistä ja ikääntymisestä.
Sisällysluettelo

Nilkan asennonpoikkeamat tai virheasennot

Tavallisimmat syyt nilkan virheasentoon liittyvät jalkaterän kaarien mataloitumiseen (nilkka kääntyy sisäänpäin) tai korottumiseen (nilkka kääntyy ulospäin). Iän mukana tulleet virheasennot ovat pitkälti myös kehon yrityksiä kompensoida muiden rakenteiden virheasentoja ja toiminnallisia häiriöitä. Tästä johtuen nilkan virheasento näkyy aina selvimmin alemmassa nilkkanivelessä, joka voi kompensoida asentoa ja liikettä ja kaikkiin liikesuuntiin.

Mekaanisesti virheasennot johtavat painon jakaantumiseen niin, että esimerkiksi nilkan kääntyessä sisäänpäin, sisäpuolella olevat rakenteet joutuvat ylivenytykseen ja ulkopuolella sijaitsevat ylityöskentelemään. Tällöin ylivenytyksestä johtuvat usein jännetulehdukset ja venähdykset tapahtuvat nilkan sisäpuolen nivelsiteissä. Samaan aikaan nilkan ulkopuolen lihakset ja kudokset joutuvat kompensoimaan ja ylityöskentelemään, jolloin seurauksena on mahdollisesti jäykkyys ja -kipu.

Nilkan toiminnallinen anatomia

Nilkassa on kaksi niveltä, joista ylempi mahdollistaa lähinnä nilkan koukistus- ja ojennusliikkeen ja alempi liikkeen kaikkiin liikesuuntiin. Nilkka toimii pääasiallisesti painon siirtäjänä alaraajasta jalkaterään, tasapainon ylläpitämisessä ja painoa kantavissa liikkeissä, kuten kävelyssä ja juoksussa.

Nilkan asennonpoikkeamiin liittyviä mahdollisia oireita

Ihmiset kuvaavat oireita paikallisina nilkan ja jalkaterän alueen oireina, kuten kipuna, jäykkyytenä ja nopeana väsymisenä rasituksessa. Oireet yleensä pahenevat rasituksessa ja voivat tuntua pistävänä tietyssä liikkeessä, kuten hypyissä, rappusissa, maastossa liikkuessa jne. Nilkan vaivoihin liittyy hyvin tavallisena jalkaterän, akillesjänteen, pohkeiden, polvien ja lantion virheasennot ja toiminnalliset häiriöt. Nilkan asennonpoikkeama tai ns. virheasento on yleensä osatekijä erilaisten oireiden synnyssä muttei suoraan selitä erityisesti pitkittyneitä oireita.

Nilkan oireiden hoito ja kuntoutus

Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Sinänsä jalkaterä ja nilkan asennonpoikkeamissa ei ole mitään tavatonta, joka vaatisi aina hoitoa. Pohjallisilla joilla ”korjataan” näitä poikkeamia biomekaanisesti, on varsin vaihtelevasti vaikutusta pitkittyneeseen oirekuvaan ja yksittäisenä tekijänä pohjalliset harvoin auttavat oirekuvaan. Parempi on pyrkiä hoitamaan oirekuva mahdollisimman hyväksi ja katsoa yksilöllisiä harjoitteita yksilöllisen tilanteen mukaan. Tavallisimpia harjoituksia ovat erilaiset tasapainoharjoitukset.

Viimeksi päivitetty 07.11.2024

 

Jaa:

Email
WhatsApp
Facebook
X
Tulosta

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top