Nilkan asennonpoikkeamat

  • Nilkan asennonpoikkeamia on käytännössä lukuisia, jotka näkyvät selvimmin eriasteisina nilkan kääntymisinä joko sisään- tai ulospäin
  • Nilkka on tärkeä osa alaraajan liikeketjua, josta syystä paikallisten oireiden lisäksi voi olla olla syy ja seuraus monille eri vaivoille, kuten palaaville plantaatifaskiiteille
  • Yleensä johtuvat pääasiallisesti synnynnäisistä tekijöistä

Tavallisimmat syyt nilkan virheasentoon liittyvät jalkaterän kaarien mataloitumiseen (nilkka kääntyy sisäänpäin) tai korottumiseen (nilkka kääntyy ulospäin). Iän mukana tulleet virheasennot ovat pitkälti myös kehon yrityksiä kompensoida muiden rakenteiden virheasentoja ja toiminnallisia häiriöitä. Tästä johtuen nilkan virheasento näkyy aina selvimmin alemmassa nilkkanivelessä, joka voi kompensoida asentoa ja liikettä ja kaikkiin liikesuuntiin.

Mekaanisesti virheasennot johtavat painon jakaantumiseen niin, että esimerkiksi nilkan kääntyessä sisäänpäin, sisäpuolella olevat rakenteet joutuvat ylivenytykseen ja ulkopuolella sijaitsevat ylityöskentelemään. Tällöin ylivenytyksestä johtuvat usein jännetulehdukset ja venähdykset tapahtuvat nilkan sisäpuolen nivelsiteissä. Samaan aikaan nilkan ulkopuolen lihakset ja kudokset joutuvat kompensoimaan ja ylityöskentelemään, jolloin seurauksena on jäykkyys ja -kipu.

Toiminnallinen anatomia

Nilkassa on kaksi niveltä, joista ylempi mahdollistaa lähinnä nilkan koukistus- ja ojennusliikkeen ja alempi liikkeen kaikkiin liikesuuntiin. Nilkka toimii pääasiallisesti painon siirtäjänä alaraajasta jalkaterään, tasapainon ylläpitämisessä ja painoa kantavissa liikkeissä, kuten kävelyssä ja juoksussa.

Oirekuva

Ihmiset kuvaavat oireita paikallisina nilkan ja jalkaterän alueen oireina, kuten kipuna, jäykkyytenä ja nopeana väsymisenä rasituksessa. Oireet yleensä pahenevat rasituksessa ja voivat tuntua pistävänä tietyssä liikkeessä, kuten hypyissä, rappusissa, maastossa liikkuessa jne. Nilkan vaivoihin liittyy hyvin tavallisena jalkaterän, akillesjänteen, pohkeiden, polvien ja lantion virheasennot ja toiminnalliset häiriöt.

Hoito


Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.03.2020