Nilkan virheasento

Nilkan virheasentoja on käytännössä lukuisia, jotka näkyvät selvimmin eriasteisina nilkan kääntymisinä joko sisään- tai ulospäin. Nilkassa on kaksi niveltä, joista ylempi mahdollistaa lähinnä nilkan koukistus- ja ojennusliikkeen ja alempi liikkeen kaikkiin liikesuuntiin. Nilkka toimii pääasiallisesti painon siirtäjänä alaraajasta jalkaterään, tasapainon ylläpitämisessä ja painoa kantavissa liikkeissä, kuten kävelyssä ja juoksussa.

Ihmiset kuvaavat oireita paikallisina nilkan ja jalkaterän alueen oireina, kuten kipuna, jäykkyytenä ja nopeana väsymisenä rasituksessa. Oireet yleensä pahenevat rasituksessa ja voivat tuntua pistävänä tietyssä liikkeessä, kuten hypyissä, rappusissa, maastossa liikkuessa jne. Nilkan vaivoihin liittyy hyvin tavallisena jalkaterän, akillesjänteen, pohkeiden, polvien ja lantion virheasennot ja toiminnalliset häiriöt.

Tavallisimmat syyt nilkan virheasentoon liittyvät jalkaterän kaarien mataloitumiseen (nilkka kääntyy sisäänpäin) tai korottumiseen (nilkka kääntyy ulospäin). Iän mukana tulleet virheasennot ovat pitkälti myös kehon yrityksiä kompensoida muiden rakenteiden virheasentoja ja toiminnallisia häiriöitä. Tästä johtuen nilkan virheasento näkyy aina selvimmin alemmassa nilkkanivelessä, joka voi kompensoida asentoa ja liikettä ja kaikkiin liikesuuntiin.

Mekaanisesti virheasennot johtavat painon jakaantumiseen niin, että esimerkiksi nilkan kääntyessä sisäänpäin, sisäpuolella olevat rakenteet joutuvat ylivenytykseen ja ulkopuolella sijaitsevat ylityöskentelemään. Tällöin ylivenytyksestä johtuvat usein jännetulehdukset ja venähdykset tapahtuvat nilkan sisäpuolen nivelsiteissä. Samaan aikaan nilkan ulkopuolen lihakset ja kudokset joutuvat kompensoimaan ja ylityöskentelemään, jolloin seurauksena on jäykkyys ja -kipu.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!