Niskan ja kaularangan välilevyn pullistuma
- Niskan eli kaularangan välilevyn vaivoista tyypillisin ja tavallisin on pullistuma, jossa välilevytyrä painaa hermojuurta aiheuttaen tyypilliset säteilevät välilevyoireet.
- Kaularangan välilevyn pullistumassa eli tyrässä tyypillisimmät ovat paikallinen niskakipu ja erilaiset yläraajan heijasteet.
- Niskan välilevytyrässä hoidolla vähennetään kipua ja lisätään toimintakykyä, jotta aikaa voittamalla välilevynpullistuma pääsee parantumaan ja oireet vähenevät suosiollisen luonnollisen kulun kautta.
Niskan välilevyn pullistuma, prolapsi ja tyrä
Selän nikamien välissä sijaitsevat välilevyt toimivat iskunvaimentimina tasaten ja jakaen selälle kohdistuvaa painetta. Kaularanka on toiseksi yleisin selän alue saada välilevyn pullistuma. Välilevyn pullistumat eli prolapsit tai tyrät ovat tyypillisin välilevystä johtuva vaiva. Tällöini tällöin pullistuma painaa tai ärsyttää hermojuurta, joka aiheuttaa tyypillisesti myös säteileviä oireita mahdollisten paikallisten oireiden lisäksi. Välilevyvaivoissa harvinaisempana itse välilevynreunan säiemaisenreunan vaurio voi aiheuttaa paikallista pistävää kipua tuntuen erityisesti tietyssä liikkeessä. Välilevyn pullistumissa on myös mahdollista, että pullistumasta välilevyn reuna rikkoutuu, jolloin välilevyn sisällä oleva hapan neste pääsee ärsyttämään hermoa lisää. Tällöin kipuoireet ovat yleensä voimakkaammat kuin vain välilevyn pullistumassa.
Niskan välilevyn pullistuman esiintyvyys ja luonnollinen kulku
Noin joka kahdeskymmenes (5%) ihmisistä joutuu kärsimään välilevyperäisistä oireista elämänsä aikana. Tyypillisesti välilevyvaivoista kärsitään 30-50 vuoden iässä. Mahdollisista voimakkaista oireista huolimatta yhdeksän kymmenestä (90% )välilevypotilaista toipuu 3 kuukauden aikana oireiden alkamisesta. Magneettikuvantamisessa noin 80% niskan välilevyn pullistumista häviää itsekseen kuuden kuukauden aikana. Hyvästä ennusteesta johtuen leikkauksia tehdään koko ajan vähemmän erilaisissa välilevyvaivoissa. Magneettikuvantamisella välilevyn pullistuma on tavallinen löydös myös normaaliväestöllä ilman kipua tai hermojuuren puristukseen viittaavia oireita. Toisaalta tyypillisissä välilevyoireissa kliinisen tutkimuksen löydökset yleensä täsmäävät hyvin kuvantamislöydöksiin.
Välilevyvaivat ovat huomattavasti harvinaisempia verrattuna erilaisiin toiminnallisiin nivel-, lihas- ja sidekudosvaivoihin, jotka aiheuttavat paikallisesta ja säteilevästä kivusta tilastollisesti yli yhdeksän kymmenestä (yli 90%). Vastaanotolla näkee jatkuvasti kivusta kärsiviä, joilla oirekuvassa on selkeästi sekä välilevyn pullistuma, että erilaisia toiminnallisia vaivoja. Toiminnallisten häiriöiden hoitoon pohjautuu pitkälti välilevyvaivojen lääkkeetön hoito, jolla pyritään vähentämään kipua ja lisäämään toimintakykyä niin, että aikaa voittamalla välilevynpullistuma pääsee parantumaan ja oireet vähenevät suosiollisen luonnollisen kulun kautta. Vastaanotolla näkee myös melkeinpä enemmän välilevyn pullistuman jälkeisiä pitkittyneitä kiputiloja kuin varsinaisia akuutimpia välilevyn pullistumia. Yleensä kivun kroonistuminen liittyy muihin tekijöihin kuin varsinaiseen alkuperäiseen rakenteelliseen muutokseen eli välilevyn pullistumaan tai tyrään.
Niskan välilevyn pullistuman oireet
- Tavallisimmin voimakas ja jatkuva toispuoleinen niskakipu paikallisesti ja/tai säteilevä kipu tai muut heijastetuntemukset yläraajan alueella.
- Tavallisimmin pään eteentaivutus ja samalle puolelle kierto ja kallistus lisäävät oireita
- Erilaiset tuntomuutokset yläraajassa. Tavallisimmin tunto vähenee, josta johtuen osa kädestä, kyynär- tai olkavarresta voi tuntua puutuneelta.
- Suuremmat välilevyn pullistumat voivat vaikuttaa myös lihasvoimaan.
- Tavallisimmin välilevyn pullistuma sijaitsee nikamavälissä C5-6 tai C6-7. Tällöin se aiheuttaa säteilevää ja jatkuvaa kipua joko peukaloon, etu- tai keskisormeen.
- Suuret keskellä sijaitsevat välilevyn pullistumat voivat tuntua molemmissa yläraajoissa.
- Osalla välilevyoireista kärsivillä säteileväkipu tuntuu eniten ja paikallista oiretta niskassa on vähän.
Syyt niskan välilevyn pullistuman oireiden pitkittymiseen
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Sidekudoksen perinnöllinen tyyppi, joka aiheuttaa ylivenyvyyttä ja nivelien yliliikkuvuutta
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, katastrofointi, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen
Kaularangan välilevyn pullistuma hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti oirekuvan mukaisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää.
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa)
- Neurologista kuntoutusta
- Yksilöllisiä harjoitteita
- Akupunktiota
- Elintapaohjeita
Muita niskan alueen vaivoja
Viimeksi päivitetty 24.10.2024