Niskan retkahdusvamma

Niskan retkahdusvamma, piiskaniskuvamma ja whiplash ovat yhteisnimityksiä niskavammoille jotka syntyvät äkillisen kiihtyvyys- ja hidastusvoiman kohdistuessa niskaan. Vamma syntyy, koska niskan lihakset ja sidekudos, jotka kannattelevat päätä eivät ennätä aktivoitua ja eivät pysty jarruttamaan äkillistä liikettä. Tavallisimmin vamma syntyy peräänajokolarin seurauksena, jossa raskaan pään liike törmäyksen aikana saa aikaan liikkeen kaularangassa, mikä voi aiheuttaa nivelten, lihasten, sidekudoksen ja vakavammissa tapauksissa hermojen vammautumisen. Periaattessa kaikissa kolaritilanteissa ja muissa äkillisissä onnettomuuksissa voi tapahtua vastaava vamma. Välillä päähän kohdistuneen iskun seurauksena voi syntyä lisäksi pään vamma.

Niskan retkahdusvamman oireet ovat moninaiset. Lievemmissä vammoissa niska ja pää ovat usein kipeitä ja normaali liike on rajoittunut, johtuen äkillisen venytyksen aiheuttamasta lihasspasmista. Lievissä tapauksissa oireet menevät ohitse tavallisimmin muutamassa päivässä. Lievemmissäkin tapauksissa on tärkeää seurata, että myös muu fyysinen ja psyykkinen toimintakyky palautuu normaaliksi, koska ajoittain vastaavien vammojen seurauksena (välillä jopa viikkojen kuluttua) alkaa esiintyä erilaisia moninaisia muita oireita, jotka ovat tyypillissiä vakavammille tapauksille. Vakavammissa vammoissa, joissa keskushermosto (aivot, aivorunko ja/tai selkäydin), hermot ja/tai verisuonet ovat kokeneet jonkinasteisen vaurion, voi esiintyä moninaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten muita tuki- ja liikuntaelinoireita, käsioireita, huimausta, keskittymisvaikeuksia, muistin häiriöitä, nielemisvaikeutta ja korvien soimista / tinnitusta.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!