TOS-oireyhtymä
- Aiheutuu hermojen ja/tai verisuonten kompressiosta kylkiluun, kaulan- ja/tai rintalihaksien alueella.
- Oireet tuntuvat tavallisimmin niskahartia, kaulan ja rintakehän alueen kipuina ja erilaisina käsioireina, kuten puutumisena, kipuna ja tikkuilun tunteena.
- Oirekuva yleensä jatkuva, mutta vaihteleva.
TOS-oireyhtymä / TOS-syndrooma
TOS- lyhenne tulee sanoista thoracic outlet syndrome. Suomennosta – rintakehän yläaukeaman toimintahäiriö – käytetään kohtuullisen harvoin. Oireyhtymä syntyy, jos rintakehään liittyvät tuki- ja liikuntaelinrakenteet painavat niskasta yläraajaan kulkevia hermopunosta, ääreihermoja ja/tai verisuonia. Rakenteiden kompressio voi tapahtua ensimmäisen kylkiluun, kaulan- ja/tai rintalihasten alueella.
TOS-oireyhtymä aiheutuu kompressiosta yläaukeaman alueella
Niskasta lähtevät ääreishermot muodostavat hartiapunoksen, joka kulkee etummaisen ja keskimmäisen scaleniuksen eli kylkiluun kannattajalihasten välistä ensimmäisen kylkiluun päältä, solisluun alta, ja sieltä pienen rintalihaksen alta kohti kainaloa, josta hartiapunoksen hermorunko haarautuu yläraajan ääreishermoiksi. Laskimo poikkeaa kulultaan siten, että se ei hermopunoksen ja valtimon tapaan mene kylkiluun kannattajalihasten välistä, vaan niiden etupuolelta. Nämä kaikki alueet ovat mahdollisia hermopunoksen sekä verisuonien kompression aiheuttajia rintakehän yläaukeaman alueella.
TOS-oireyhtymän oireet
Oireet esiintyvät tavallisimmin vain toisella puolella. Noin joka kymmenellä oireita on molemmissa käsissä. Lisäoireina ihmiset kuvaavat yleensä erilaisia niska-hartia-alueen vaivoja, kuten kipua ja jäykkyyttä. Yleensä oireet alkavat vähitellen, vaihtelevat ja pikkuhiljaa lisääntyvät ajan kanssa. Yleisesti käsien pitäminen ylhäällä pahentaa oireita.
Käytännössä TOS-oireyhtymä esiintyy vastaanotolla hyvin erilaisina tapauksia ja tilaan vaikuttaa liittyvän poikkeuksetta useita erilaisia toiminnallisia häiriöitä ja välillä myös erilaisia muita yläraajan pinnetiloja, jolloin on mahdotonta sanoa, onko tila hyvin epätyypillinen ääreishermon pinnetila vai TOS.
Ajoittain TOS-oireyhtymään liittyy rintakipu, joka sydänperäisiin oireisiin verrattuna ei pahene reippaassa kävelyssä tai siinä ei ole muita sydän- tai hengitykseen liittyviä oireita.
TOS-oireyhtymä alatyyppejä on kaksi riippuen kompressiokohdasta
Hermostollisen arvioidaan vaikuttavan yhteen ihmiseen 40 000 ihmisestä. Verenkierollinen on harvinaisempi ja sen arvioidaan vaikuttavan yhteen ihmiseen 125 000 ihmisestä. Yleisesti käden pitäminen ylhäällä lisää kummankin tyypin oirekuvaa.
1. Hermostollisen TOS-oireyhtymän tavallisimmat oireet
- Kipu ja särky niskassa, olkapäässä ja/tai kädessä.
- Puutuminen ja tikkuilu kyynärvarressa ja/tai kädessä.
- Heikentynyt käden puristusvoima.
- Lihaskato peukalon tyvessä.
2. Verenkierrollisen TOS-oireyhtymän tavallisimmat oireet
- Kylmät kädet.
- Käden värinmuutokset siniseen tai punaiseen.
- Käden väsyminen nopeasti erityisesti, jos tekee joitain käsi tai kädet koholla.
- Käden puutuminen ja tikkuilu.
Syitä pitkittyneisiin TOS-oireisiin
- Synnynnäinen luuston, lihaksien ja sidekudoksen rakenne vaikuttaa alttiuteen kehittää TOS.
- Staattinen yläraajapainotteinen työ tai raskaammat harrastukset, kuten painonnosto.
- Pään ja hartioiden työntyminen eteenpäin keskilinjasta sivultapäin katsoen.
- Niskan retkahdusvamma ja olkapäätapaturmat voivat myös lisäksi altistaa oireyhtymän synnylle.
- Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen niskan, rintakehän, kaulan, solisluiden ja olkapään alueella
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
Hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti vastaamaan TOS-oireyhtymän oirekuvaa. Tavallisimmin hoito voi sisältää.
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa)
- Neurologista kuntoutusta
- Yksilöllisiä harjoitteita
- Akupunktiota
- Elintapaohjeita
Muita niskan alueen vaivoja
Viimeksi päivitetty 15.10.2024