TOS- oireyhtymä

TOS- lyhenne tulee sanoista thoracic outlet syndrome. Suomennosta – rintakehän yläaukeaman toimintahäiriö – käytetään kohtuullisen harvoin. Oireyhtymä syntyy jos rintakehään liittyvät tuki- ja liikuntaelinrakenteet (=luut, lihakset ja sidekudos) painavat (=kompressoivat) niskasta yläraajaan kulkevia hermoja ja verisuonia. Rakenteiden kompressio voi tapahtua ensimmäisen kylkiluun, kaulan- ja/tai rintalihaksien alueella.

Oireet tuntuvat eniten käsissä erilaisina puutumisina, voimattomuuksina, käsien turvotuksina, kylmyytenä tai värivaihteluina. Oireisiin voi liittyä myös kipua ja harvinaisemmin lihaskatoa. Oireet esiintyvät tavallisimmin vain toisella puolella. Noin joka kymmenellä oireita on molemmissa käsissä. Lisäoireina ihmiset kuvaavat yleensä erilaisia niska-hartia-alueen vaivoja, kuten kipua ja jäykkyyttä.Yleensä oireet alkavat vähitellen, vaihtelevat ja pikkuhiljaa lisääntyvät ajan kanssa. Yleisesti käsien pitäminen ylhäällä pahentaa oireita.

Ihmisen synnynnäinen luuston rakenne vaikuttaa alttiuteen kehittää TOS. Erilaiset tekijät, kuten staattinen yläraajapainotteinen työ, huono ryhti, niskan retkahdusvamma ja olkapäätapaturmat voivat lisäksi altistaa oireyhtymän synnylle. Käytännössä TOS esiintyy vastaanotolla hyvin erilaisina tapauksia ja tilaan vaikuttaa liittyvän poikkeuksetta useita erilaisia toiminnallisiä häiriöitä ja välillä myös erilaisia muita yläraajan pinnetiloja, jolloin on mahdotonta sanoa, onko tila hyvin epätyypillinen ääreishermon pinnetila vai TOS.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!