Jännityspäänsärky

  • Pääoireena laaja-alainen niska- ja pään alueen jumi ja -särky, jossa pään alue ja niska tuntuvat kireiltä, pingoittuneilta ja mahdollisesti hieman puutuneilta.
  • Oirekuva jatkuva, tasainen ja jomottova. 
  • Yleensä liittyy psykologista kuormittuneisuutta, stressiä ja mahdollisesti huonoa palautumista.
Sisällysluettelo

Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky tunnetaan myös nimellä tensiopäänsärky. Kipu ja jännitys esiintyvät yleensä ohimoiden ja takaraivon alueella tavallismmin kummallakin puolella, mutta myös enemmän toispuoleisia jännityspääkipuja esiintyy.  Pääkipu ei paikannut tarkalle tietyn lihaksen alueella, vaan esiintyy laajemmalla alueella.  Lihasjännitys voi tuntua muodostavan puristavan pannan tai pipon päänahan tai yläniskan alueelle. Kipu tuntuu tavallisimmin tasaiselta jomottavalta säryltä. Yleensä oireet tuntuvat selvimmin levossa ja paikallaan.

Jännityspäänsäryn oireet

Muina jännityspäänsäryn oireina voi esiintyä niska-hartiajännitystä, leukanivelen ja purulihasten toiminnallisia häiriöitä, huimausta, korvien huminaa ja kasvojen ja käsien puutumista. Tavallisesti ihotunto on myös herkistynyt ja kovempi painaminen sattuu tavallista enemmän. Erotuksena klassiseen migreeniin jännityspäänsärkyyn ei liity pahoinvointia tai huonovointisuutta ja sykkivää kipua kohtauksittain, vaan oirekuva on enemmän jatkuva ja aaltoileva.

Syyt pitkittyneisiin jännityspäänsärky oireisiin

Oireet yleensä pahenevat rasituksen jälkeen, josta johtuen tavallisimmin aamulla herätessä oireet tuntuvat yleisimmin vähemmän vaikkakin tämä riippuu myös paljon unenlaadusta.  Jännityspäänsärkypotilaille vaikeimpia ovat yleensä staattiset pitkään jatkuvat paikallaan pysyvät asennot, kuten istuminen. Jännityspäänsäryn syntyyn vaikuttavat tavallisimmin yksipuoleinen rasitus, tietokoneella pitkät päivät, korkea stressitaso, masentuneisuus, ahdistuneisuus, jännittyneisyys ja vähäinen liikunta. Yleisesti erona niskaperäiseen päänsärkyyn ja migreeniin ovat psyykkiset tekijät merkittävämpinä tekijöinä jännityspäänsärkyyn.

Jännityspäänsäryn hoito ja kuntoutus

Lääkkeetön hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää.

  • Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa)
  • Neurologista kuntoutusta
  • Yksilöllisiä harjoitteita
  • Akupunktiota
  • Elintapaohjeita

Muun tyyppisiä päänsärkyjä

Viimeksi päivitetty 11.10.2024

 

Jaa:

Email
WhatsApp
Facebook
X
Tulosta

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top