Niskaperäinen huimaus

Kallonpohjan lihaksissa yläniskassa on ihmiskehon lihaksista tiheimmin lihassukkuloita, joilla aistimme kehomme asentoa ja liikettä. Nivelien, lihaksien ja sidekudoksen toiminnalliset häiriöt aiheuttavat häiriön kyvyssämme aistia oikein erilaisia asentoja ja liikkeitä keskushermostossa, jolloin tunnemme erilaisia huimaus-oireita.

Huimaus voi esiintyä esim. yhdessä niskahartia-alueen kivun, jäykkyyden, päänsärkyjen, silmien väsymisen, tukkoisan olon kanssa tai sitten ainoana oireena.Yleensä fyysinen ja psyykkinen rasitus pahentaa edelleen oireita. Kaularankaperäinen huimaus näyttää esiintyvän erityisesti ihmisillä, jotka tekevät päätetyötä tai muuten fyysisesti tai henkisesti stressaavaa työtä. Kaularankaperäistä huimausta näkee myös tapaturmien ja liikenneonnettomuuksien jälkitiloina.

Tunnusmerkkinä kaularankaperäiselle huimaukselle on jatkuva, lievä tunne siitä, että oma tasapaino suhteessa ympäristöön ei ole kunnossa. Voi olla vaikea keskittyä ja tuntua epävarmalta, koska olo ja tasapaino tuntuvat tavallista huterammalta. Välillä ihmiset voivat kertoa suunnan, mihin suuntaan huimaus ‘kaataa’. Tämä voi olla mihin suuntaan tahansa. ‘Kaataminen’ voi tapahtua useampaan suuntaan ja olo olla kuin joutuisi jatkuvasti tasapainoilemaan laivankannella. Niskaperäinen huimaus tuntuu vain harvoin pyörimisen tunteena. Tavallisimmin niskaperäinen huimaus tuntuu juuri tunteena että itsellä on hutera, epävarma ja tasapainoton olo suhteessa maailmaan.

Pitempiaikaisen huimauksen hoidossa tasapainon parantaminen on avainasemassa. Hyvä tasapaino edellyttää selän (nivelien, lihaksien ja sidekudoksen), sisäkorvan tasapainoelimen, silmien liikkeiden ja kohdistamisen toimivaa yhteistyötä. Näiden toimintaa aistii ja säätelee keskushermosto. Asiaan erikoistuneen kiropraktikon hoidolla on myös mahdollista tasapainottaa keskushermoston toimintaa hoidolla ja erilaisilla harjoitteilla parantaa selän, sisäkorvan tasapainoelimien ja silmien toimintaa.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen ja neurologisien oireiden syihin. Oireiden palaamisen ennaltaehkäisyssä keskitymme lähinnä parantamaan toimintakykyä ja yleisterveyttä. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Samanaikainen lääkehoito ei luonnollisesti ole este konservatiiviselle hoidolla.

Ajanvaraus Helsinki
https://selkakuntoutus.fi/varaa-aika/
tai 044 7067773

Uudelle asiakkaalle tietoa käytännön asioista