Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä oireilee tyypillisesti erilaisina oireina ja tuntomuutoksia ranteen, kämmenen, peukalon ja etu- ja keskisormen alueella. Oireita on yleensä alussa enemmän kämmenen puolella ja öisin.

Alussa oireet tuntuvat tavallisimmin ohimenevinä tuntemuksina, jotka voivat hävitä vain ravistelemalla ja hieromalla kättä ja rannetta. Tilan edistyessä oireet voivat olla hyvin moninaisia ja niihin voi kuulua särkyä, turvotusta, pistelyä, puutumista ja sormien jäykkyyttä.

Tilan pitkittyessä voi alkaa esiintymään pysyvämpiä tuntomuutoksia, muutoksia hienomotoriikassa ja lihaksien heikkoutta ja vähentymistä. Nämä voivat tuntua sormien pökkelöitymisenä, vaikeutena kiertää purkkia auki tai laittaa nappeja kiinni. Yleensä kyynärvarressa ja yläraajassa esiintyy myös erilaisia oireita, kuten kipua ja jäykkyyttä. Pitkään jatkuneissa vaivoissa oireisiin liittyy yleensä myös niska-hartia-lapaluualueen oireilua ja jäykkyyttä.

Rannekanavaoireyhtymä on yleisin ääreishermon pinnetila (puristustila), sen kokee elämänsä aikana noin joka kymmenes suomalainen. Pinnetila tapahtuu kun keskihermon ( N. medianus) jää pinteeseen ranteen läpi menevään karpaalitunneliin.

Hermon puristustilan nopeaan syntymekanismiin voivat vaikuttaa ranteen tapaturmat ja murtumat, verenvuoto jne. Oireyhtymän hitaampaan syntyyn altistavia tekijöitä ovat mm. synnynnäiset sekä harrastus- ja työperäiset tekijät. Myös raskaus, ylipaino, reuma ja diabetes voivat altistaa oireyhtymän syntyyn.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!