Takareiden kipu ja jäykkyys

  • Takareidet osallistuvat käytännössä kaikkiin perusliikkeisiin, kuten kävelyyn ja juoksuun
  • Takareisien vaivat ja oireet liittyvät yleensä muihin alaselän, lantion ja alaraajan toiminnallisiin häiriöihin
  • Takareisien alueen heijastekipu alaselästä, lantiosta tai pakaralihaksista on myös tuiki tavallista

Takareidet eli hamstring-lihakset ovat muodostuneet kolmesta päälihaksesta (m. biceps femoris, m. semitendinosis ja m. semimembranosus). Takareiden lihasten päätehtävät ovat polven koukistus ja lantion ojennus.

Oirekuva

Takareidet ovat hyvin tärkeä osa liikeketjun toimintaa alaselästä jalkapohjaan ja ne aktivoituvat käytännössä kaikessa perusliikunnassa, kuten kävelyssä, juoksussa ja hypyissä.  On tyypillistä, että tämän liikeketjun erilaiset toimintahäiriöt ovat tavallisin syy erilaisiin lyhytaikaisiin, toistuviin ja pitkittyneisiin takareiden oireisiin.

Erilaisia oireita voivat olla mm. kipu, särky, jäykkyys, jännitys, kramppaustaipumus, loukkaantumisalttius, lihasten alentunut kestävyys ja voimantuotto. Takareiden lihakset voivat myös tuottaa heijastekipua alaspäin aina pohkeeseen saakka. Oireet tavallisimmin provosoituvat eteentaivutuksessa ja liikunnassa, kuten tavallisimmin juoksuharrastuksessa.

Takareisi on myös tavallinen heijastekipualue. Heijastekipua voivat tuottaa esim. erilaiset alaselkävaivat, SI-nivelen toimintahäiriö, pakaralihasten triggeripisteet jne.  Harvinaisissa tapauksissa takareiden ylempien kiinnitysten alueellaa voi esiintyä iskiashermon pinnettä eli hamstringsyndrooma.

Syyt pitkäaikaisiin oireisiin

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

  • Toiminnalliset häiriöt alaselän, lantion, polven, nilkan ja jalkaterän alueella, jotka vaikuttavat liikeketjun toimintaan.
  • Liiallinen fysiologinen kuormitus tai venytys liian vähäisellä palautumiselle esim. juoksuharrastuksessa tai joogassa.
  • Takareiden toistuvat urheiluvammat.
  • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
  • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
  • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
  • Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.

Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.03.2020