Fibromyalgia / Pehmytkudosreuma

Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, joka tunnetaan myös pehmytkudosreumana. Suomessa sitä sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä. Sairaus on yleisempi naisilla.

Ihmiset kuvaavat oireita laaja-alaisina ja jatkuvina kipuina eripuolilla kehoa. Kipu tuntuu pääasiassa sidekudoksissa ja lihaksissa. Kivun lisäksi tilaan voi liittyä myös muita oireita kuten päänsärkyjä, jäykkyyttä, lepoa antamatonta yöunta, unettomuutta, uupumusta, keskittymisvaikeuksia, suoliston toimintahäiriöitä ja/tai alakuloisuutta. Fibromyalgiaa sairastavilla psyykkinen ja sosiaalinen kuormittuneisuus vaikuttaa usein oireiden pahenemiseen.

Fibromyalgian aiheuttavaa tekijää ei tunneta. Tekijän uskotaan liittyvän keskushermoston kivunsäätelymekanismien herkistymiseen, joka aikaansaa laaja-alaisen ja jatkuvan kivun. Oireyhtymän ajatellaan voivan syntyvän myös eri mekanismeilla eri ihmisillä.

Fibromyalgia sairastavilla ihmisillä on myös tavallisia nikamien toimintahäiriöitä, jotka aiheuttavat oireita. On myös tavallista, että sidekudos- ja lihasoireet voivat vastata hoitoon. Tällöin ajatellaan kivun aiheutuneen laaja-alaisesta lihaskivusta ilman varsinaista fibromyalgialle tyypillistä keskushermoston herkistymistä. Noin 10 % väestöstä kärsii pitkäaikaisesta ja laaja-alaisesta lihaskivusta.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!