Notkoselkä

  • Tarkoittaa alaselän luonnollisen kurvin sisäänpäin korostumista. Tarkkoja kriitereitä ei ole sanomaa, että mikä tarkalleen notkoselkä on.
  • Yleensä synnynnäiset tekijät tekevät eniten notkoselkää
  • Luonnollinen variaatio, joten syy-seuraussuhde erilaisiin vaivoihin ja oireisiin epäselvä

Notkoselkä on yksi tavallisimmista selkärangan rakenteen variaatioista, jossa alaselän kaari on korostunut sivultapäin katsottaessa (Kuva 1.) Notkoselän syntyyn vaikuttavat erityisesti synnynnäiset rakenteelliset tekijät ja mm. lihasjäykkyys ja -epätasapaino, yliliikkuvuus, heikentynyt kehotietoisuus, alaraajan poikkeava rakenne ja niin edelleen.

Kuva 1. Notkoselkä

Screenshot_2020-03-26 spinal-curves-diagram jpg (JPEG-kuva, 1400 × 603 kuvapistettä)(1)

Mahdollinen syy-seuraussuhde erilaisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin

Notkoselkä kohdistaa kuormitusta pois välilevyiltä, jotka toimivat selän nikamien välissä luonnollisina painon jakajina ja suodattajina. Kuormituksen epätaloudellisempi jakaantuminen altistaa välilevyjen, selän pikkunivelien, lihaksien ja muiden pehmytkudoksien yksipuoleiselle rasitukselle ja toimintahäiriöille.Alaselkä toimii saumattomassa yhteistyössä lantion kanssa, josta johtuen alaselän asento ja toiminta vaikuttavat suoraan lantion asentoon ja toisin päin.

Notkoselkä voi olla yksi mekaaninen tekijä, joka on vaikuttanut erilaisien oireiden ja vaivojen esiintymiseen, mutta on nykytiedon mukaan suurimmalla osalla esim. toistuvissa alaselkäkivuissa loppujen lopuksi varsin pieni osa syytä pitkäaikaisien vaivojen ja oireiden taustalla.


Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Päivitetty viimeksi 24.03.2020