Oikoryhti

  • Tarkoittaa selkärangan suoruutta sivultapäin katsottaessa
  • On tavallinen synnynnäinen asennonpoikkeama
  • Vaikuttaa kuormituksen jakaantumiseen selässä niin, että paino jakautuu selässä epätaloudellisemmin

Oikoryhti on yksi tavallisimmista selkärangan rakenteen variaatioista, jossa jokin selän kaarista tai useampi niistä on epätavallisen suora (kuva 1.)  Selkärangassamme on sivulta päin katsoen luonnollisesti neljä kaarta, jotka ovat pyöristyneet niskassa ja alaselässä sisäänpäin ja keskiselässä ja risti-häntäluussa ulospäin.

Kuva 1. Oikoryhti.

Screenshot_2020-03-26 spinal-curves-diagram jpg (JPEG-kuva, 1400 × 603 kuvapistettä)(2)

Ihmisellä on selkärangan luonnolliset kaaret, jotta rasitus ja paino kohdistuisivat mahdollisimman tasaisesti selkärankaan erilaisissa asennoissa ja liikkeissä. Oikoryhti kohdistaa rasitusta aina samaan kohtaan, joka on usein selän kaarien ylimenoalueilla, kuten tavallisimmin niska-hartian ja alaselän-ristiluun väliselle alueelle.

Samalla oikoryhti vaikuttaa niin, että kuormitus kohdistuu pois välilevyiltä, jotka toimivat selän nikamien välissä luonnollisina painon jakajina ja suodattajina. Kuormituksen epätaloudellinen jakaantuminen voi yhtenä tekijänä altistaa välilevyjen, selän pikkunivelien, lihaksien ja muiden pehmytkudoksien yksipuoleiselle rasitukselle ja toistuville oireille.

Oirekuva

Oikoryhti johtuu tavallisimmin synnynnäisestä rakenteesta. Oikoryhti voi myös johtua akuuteissa tiloissa lantion kääntymisestä johtuen lihasjännityksestä tai lihasepätasapainosta. Oikoryhti voi myös syntyä selkäleikkauksien jälkitilana. Oikoryhti ei yleensä aiheuta suoraan oireita vaan enemmän altistaa yhtenä mahdollisena tekijänä erilaisien vaivojen syntyyn ja jatkumiseen. Oikoryhdissä nämä ovat tavallisimmin erilaiset jatkuvasti palaavat pää-, niska-hartia- ja selkäkipu, epätavallisen nopea väsyminen, lihasjännitys, jäykkyys ja niin edelleen.

Selkärankamme rakenne vaihtelee yksilöllisesti. Samoin on hyvin yksilöllistä miten mahdollinen selän oikoryhti vaikuttaa selän toimintaan ja mahdollisiin esiintyviin oireisiin. Erilaisia muuttujia on hyvin paljon. Nykytiedon mukaan oikoryhti on loppujen lopuksi varsin pieni osa syytä pitkäaikaisien vaivojen ja oireiden taustalla.


Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 95 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Päivitetty viimeksi 24.03.2020