Pohjekipu ja pohjejäykkyys

Pohkeessa on sekä pinnallisempia (m. gastrocnemius) että syvempiä (m. soleus) lihaksia (kuva 1). Pinnallisemmat lihakset aktivoituvat enemmän liikkeessä ja syvemmät erilaisissa seisoma-asennoissa. Pohjelihaksien tehtävä on ojentaa nilkkaa, kiertää sisäänpäin jalkaterää, osallistua kävelyyn ja seisoma-asennon eri osiin.

Pohkeiden jäykkyys ja oireet ovat tavallisia, koska pohkeet ovat vahvasti mukana tavallisimmissa fyysisissä aktiviteeteissä, kuten kävelyssä, seisomisessa, hypyissä, juoksussa ja niin edelleen. Akillesjänteen vaivat liittyvät suoraan pohjelihasoireisiin, koska akillesjänne kiinnittää pohjelihakset kantapäähän. Pohkeen lihakset toimivat kineettisenä liikeketjuna alaselän, pakaroiden, takareisien, jalkapohjan kanssa, josta johtuen hyvin monenlaisissa toiminnallisissa häiriöissä pohkeiden oireet kuuluvat oirekuvaan.

Kuva 1. Pohkeen lihakset oikealla.

Screenshot_2020-03-28 leg anatomy - Google Search

Oirekuva

 • Pohjekipu tuntuu yleisimmin kipuna, särkynä ja erilaisina säteilevinä oireina alaspäin.
 • Kipu voi olla myös vaihtelevaa ja vaikeasti paikallistettavaa, jolloin se on tavallisimmin heijastekipua.
 • Paikallinen, voimakas ja äkillinen lepokipu, turvotus, punoitus ja kuume voivat olla merkkejä paikallisesta verenkierron häiriöistä.

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

 • Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lonkankoukistaja lihasten, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
 • Synnynnäinen alttius nopeampiin kuin iän mukaisiin kulumamuutoksiin nivelissä.
 • Rakenteelliset asennon poikkeamat lonkassa, polvessa, nilkassa tai jalkaterässä.
 • Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
 • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
 • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
 • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
 • Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.

Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.03.2020