Säärikipu
- Sääri jaetaan anatomisesti etu- ja sivusääreen.
- Säären lihaksien päätehtävät ovat varpaiden ja jalkaterän ylöspäin liikuttaminen ja nilkan ulkokierto.
- Säärikipu ja jännitys johtuvat tavallisimmin polven, nilkan ja jalkaterien vaivoista, joita se joutuu kompensoimaan alaraajan kineettisessä ketjussa.
Säären rakenne ja toiminta
Sääri jaetaan tavallisimmin etu- ja sivuosiin. Säären lihaksien päätehtävät ovat varpaiden ja jalkaterän ylöspäin liikuttaminen ja nilkan ulkokierto. Säären anatomia vasemmalla olevassa kuvassa. Etusäären kivut voivat liittyä ns. penikkatautiin (=säären lihasaitio-oireyhtymään), jossa tavallisimmin kireät pohjelihakset ja akillesjänne aiheuttavat etusäären kipeytymisen. Säären lihakset kuvassa vasemmalla. Sivusäären lihakset toimivat tärkeänä osana alaraajan kineettista ketjua ja niiden oirelu liittyy tavallisesti erilaisiin alaselän ja lantion alueen vaivoihin.
Säärikipu ja jännitys
- Paikalliset kivut ovat yleensä lihasperäisiä ja voivat johtua esimerkiksi ylirasituksesta, venähdyksistä tai erilaista jalkaterän, nilkan ja polven alueen vaivoista, joissa säären lihakset joutuvat kompensoimaan muiden rakenteiden toimintaa ja näin kipeytyvät.
- Epämääräiset kivun, puutumisen ja pistelyn tuntemukset erityisesti ulkosäären alueella voivat olla merkki säteilevästä kivusta ylempää lantiosta tai alaselästä.
- Säteilevä kipu vaihtelevan on usein pakaralihasperäistä ja jatkuvana ja voimakkaana välilevyperäistä.
Pitkittyneen säärikivun syyt
Pitkittynyt kipu johtuu tavallisesti useamman eri tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä tekijästä. Tästä johtuen pitkittyneissä kiputiloissa on erittäin tärkeä katsoa myös laajemmin kipuilevan alueen ulkopuolelle.
- Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lonkankoukistaja lihasten, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
- Synnynnäinen alttius nopeampiin kuin iän mukaisiin kulumamuutoksiin nivelissä.
- Rakenteelliset asennon poikkeamat lonkassa, polvessa, nilkassa tai jalkaterässä.
- Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
- Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.
Säärikivun hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää:
- Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa).
- Neurologista kuntoutusta.
- Yksilöllisiä harjoitteita.
- Akupunkiota.
- Elintapaohjeita.
Viimeksi päivitetty 24.10.2024