Uusin ”Hyvä tasapaino helpottaa elämää” – artikkeli julkaistiin Eläkeliiton -jäsenlehdessä 27.09.24 . Kolmiosaisessa artikkelisarjasssa, joista tämä on ensimmäinen, käydään läpi tasapainon perusteita, tasapainoon vaikuttavia tekijöitä ja tasapainoharjoituksia ikääntyneille.

Hyvä tasapaino helpottaa elämää

Tasapainovaikeuksista kärsivät ymmärtävät kuinka rajoittavaa se voi olla ja miten se voi heikentää kokonaisvaltaista elämänlaatua. Parempi tasapaino ei kuitenkaan välttämättä ole kaukana – tämä lyhyt kolmiosainen artikkelisarja sisältää harjoittelun perusperiaatteet ja käytännön harjoituksia, jotka säännöllisesti tehtynä parantavat tasapainoasi keskimäärin kahdessa viikossa!

Tasapainon merkitys

Tasapaino on kaiken liikkumisen perusta. Hyvä tasapaino helpottaa päivittäisiä harrastuksia, toimia ja askareita, tehden niistä vaivattomampia, kevyempiä ja hauskempia. Ikääntyneillä tasapainoon liittyvät vaikeudet ovat yleisiä, koska fyysiset ominaisuudet, kuten lihasvoima, koordinaatio ja tasapaino, heikkenevät luonnollisen ikääntymisprosessin myötä.

Tasapainoon vaikuttavat tekijät

Fyysisten ominaisuuksien muutoksiin vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnöllisyys, elintavat, lähtötilanne, terveyshistoria ja aiempi harjoittelu. Yksilöllinen perimä ja elämän aikana tapahtunut toiminta muokkaavat tasapainoa nykyiseksi. Osaa tekijöistä, kuten perimää, emme voi muuttaa. Joillakin ihmisillä tasapaino heikkenee nopeammin kuin toisilla, ja erilaiset tasapainoon liittyvät vaikeudet ja oireet alkavat helpommin vaivata. Tästä huolimatta meillä on edelleen hyvät mahdollisuudet parantaa tasapainoa selvästi.

Tasapainovaikeudet ja niiden syyt

Tasapainovaikeuksia kuvataan yleensä epätasapainon, huteruuden sekä liikkumisen vaikeuden ja epävarmuuden tunteina. Näihin voi liittyä huimausta, kuten keinuttavaa tai kiertävää tunnetta. Tavallisimmin keinuttava huimaustunne liittyy seisoma-asennossa niskaperäiseen tai ikähuimaukseen ja kiertävätunne sängyssä kylkeä kääntäessä tai päätä liikutettaessa hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen.

Terveyshistoriassa erilaisia tasapainoon vaikuttavia tekijöitä ovat onnettomuudet erityisesti pään ja niskan alueelle. Myös vakavammat kaatumiset, kuten luun murtumat, ovat tavallisia tasapainoa mahdollisesti huonontavia tekijöitä. Vanhemmalla iällä myös esimerkiksi luunmurtumista toipuminen voi olla hidasta ja vaikeaa. Lisäksi historiassa erilaiset leikkaukset, kuten lonkan ja polven tekonivelleikkaukset, vaikuttavat tasapainoon. Myös erilaiset lääkitykset, neurologiset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti, ja aivoverenkierron häiriöt voivat vaikuttaa tasapainoon. Yllättäen pitkittynyt selkäkipu ei yksittäisenä tekijänä vaikuta merkittävästi tasapainoon, mutta siihen liittyvä unen laadun heikkeneminen voi johtaa tasapainovaikeuksiin ja huimausoireiden lisääntymiseen.

Kirjoittaja: Jani Mikkonen DC, BSc (Hons), DACNB, PhD
Kiropraktikko, erikoistuminen neurologiseen kuntoutukseen, filosofian tohtori

Ensimmäisen osan kolmiosaisesta jutusta voi lukea kuvituksineen: https://digilehdet.sanomapaino.fi/fde53afa-ffdb-4f3f-a1ab-7b493d6d412a/26?lang=fi

"Hyvä tasapaino helpottaa elämää" -artikkeli EL-lehdessä

 

 

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top