Keskushermoston herkistyminen kroonisessa kivussa

Mitä keskushermoston kivulle herkistyminen tarkoittaa?

Keskushermoston herkistyminen tarkoittaa keskushermoston kipu- ja aistisäätelyjärjestelmän ylivirittymistä, joka johtaa erilaisten ”normaali rajoissa” olevien aistiärsykkeiden tuottamiin oireisiin. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi kosketus- ja ihotunnon herkistymisenä niin, että hyvin kevyt painaminen tai esimerkiksi tuulenvire tuntuu kipuna. Erityisen tärkeäksi keskushermoston herkistyminen on todettu oireiden pitkittymisen kannalta, jolloin keskushermoston säätelyjärjestelmän häiriö vaikuttaa osaltaan oireiden kroonistumisen eli muuttumiseen enemmän jatkuviksi.

Miten se voi näyttäytyä?

Keskushermoston herkistymisen on osoitettu olevan tekijänä useassa erilaisessa kroonisessa tuki- ja liikuntaelinoireissa, kuten selkäkivussa ja erilaisissa neurologisessa tai reumaattisessa kipuoireyhtymässä, migreenissä tai fibromyalgiassa. Keskushermoston herkistyminen voi näkyä myös erilaisina muina oireina, kuten ruuansulatuksen toiminnallisina häiriöinä, psyykkisinä oireina (esim. ahdistuneisuutena, masentuneisuutena ja/tai paniikkioireherkkyytenä) ja yliherkkyytenä tuoksuille, valoille ja kemikaaleille.

Mikä sen aiheuttaa?

Todennäköisesti herkistyminen liittyy ainakin osalla siitä kärsivistä perimään, jossa meillä on pohjalla herkistymistaipumus, joka sitten alkaa esim. onnettomuuden, liian kuormituksen tai erilaisten psyykkisten traumojen jälkitilana. On todettu, että ainakin lievä aivovamma (aivotärähdys), piiskaniskuvamma (whiplash) ja erilaiset onnettomuudet voivat edeltää herkistymisen lisääntymiseen ja sitä kautta esim. kipuoireitten kroonistumiseen.

Miten sitä voi hoitaa?

Herkistymistä ei voi hoitaa nopeasti ja yksinkertaisesti. Jos se vastaa hyvin nopeasti hoitoon, niin se on enemmän esimerkiksi toiminnallinen tuki- ja liikuntaelin toimintahäiriö, kuten Si-nivelen toimintahäiriö.

Kokemukseni mukaan keskushermoston herkistymispotilaiden hoitoa ja kuntoutusta pitää alusta alkaen katsoa kokonaisvaltaisesti ja sovittaa se olemaan sopivalla tasolla, jolloin hoito on vielä miellyttävällä tasolla ja kuntoutuksen tarkemmat kotiharjoitteet eivät väsytä liikaa.
Yleensä myös elintapojen, kuten unenmäärän riittävyys ja työ- ja muun kuorman jonkinasteinen sopiva kevennys ovat tärkeitä, jotta palautumiselle on riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia. Yleisesti kevyt, sopiva ja miellyttävä liikunta, kuten jooga, Pilates, uinti ja/tai kuntosali ovat hyvin tärkeä osa tarkentamien täsmäharjoitteiden kanssa.

Keskushermoston herkistyminen toteaminen

Tämän hetken paras mittari tilan toteamiseen on keskushermoston herkistyminen kysely. Maksimipistemäärä on 100 ja yli 40 pistettä on todettu indikoivan luotettavasti keskushermoston herkistymistä. B- osa on kysely, jossa kysytään kymmentä eri diagnoosia ja diagnoosi-vuotta. Kaikki nämä eri diagnoosit, kuten migreeni, levottomat jalat oireyhtymä, ärtyneen suolen oireyhtymä jne. on todettu liittyvän keskushermoston herkistymiseen. Kyselyn kääntäminen on tehty ja sen validointi on parhaillaan käynnissä väitöskirjani osatyönä. Sen voi löytää ja tehdä tällä hetkellä englanniksi täältä.

Pistemäärissä yli 40 enteilee todennäköisesti keskushermoston herkistymistä.


Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 95 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen

Viimeksi päivitetty 24.03.2020