Häntäluukipu

  • Häntäluu sijaitsee selkärangan tyvessä. On tavallista, että häntäluun olemassaolo tiedostetaan vasta sen kipuillessa. 
  • Häntäluukipu haittaa tavallisimmin istumista. 
  • Häntäluukipu harvoin haittaa liikkumista.
Sisällysluettelo

Häntäluun sijainti ja rakenne

Häntäluu sijaitsee selkärangan tyvessä, jossa aikuisilla alimmat nikamat ovat luutuneet yhdeksi rakenteeksi (Kuva 1.) Häntäluulla ei ole varsinaista selvää roolia liikkumisessa, mutta se toimii osana painoa kantavaa kokonaisuutta istuma-asennossa. Toinen sen päätoiminto on toimia pakara- ja lantionpohjan lihasten ja sidekudoksen kiinnityskohtana.

Häntäluukipu

Häntäluukipu voi alkaa ilman selvää syytä tai erilaisissa onnettomuuksissa, joissa häntäluuhun kohdistuu isku. Klassinen häntäluun vamma on aikuisiällä pulkkamäessä laskeminen, jossa häntäluu osuu laskun aikana esimerkiksi kiveen. Ehkäpä nykyisin tavallisimmin istuma-asennossa tehtävät urheilulajit kuten soutu ja pyöräily voivat laukaista oireet. Häntäluukipu on viisi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä, johtuen alueen erilaisesta rakenteesta ja synnytykseen liittyvistä tekijöistä. Häntäluun alueen oireet voivat johtua myös kokonaan tai osittain lantionpohjan lihasten tai lantion alueen muista toimintahäiriöistä, kuten SI-nivelistä ja pakaralihasten toiminnallisista häiriöistä. Vastaanotolla on melko tavallista, että ihmisillä menevät ristiluun ja häntäluun alueet sekaisin, koska häntäluu on pieni ja jonkin verran piilossa oleva rakenne ristiluun päässä.

Kuva 1. Risti- ja häntäluu edestäpäin. Häntäluu punaisella.

Coccyx_-_anterior_view02-1

Häntäluun oireet

Tavallisin oire on paikallinen kipu ja särky istuessa pakaravaon sisällä. Yleensä istuma-asennossa taaksepäin nojaaminen lisää oireita, koska paine tulee enemmän suoraan häntäluulle lantion istuinkyhmyiltä. Myös lihakset ja sidekudokset pystyvät kannattelemaan asentoa taakse nojatessa vähemmän, joka lisää suoraa painetta häntäluulle entisestään. Kipua sen sijaan helpottavat erilaiset häntäluutyynyt, joissa on aukko häntäluun kohdalla, joilla istuttaessa suora istumarasitus häntäluulle vähenee.

Tutkimuksessa häntäluun tavallisin virheasento on kääntyminen jommallekummalle puolelle ja liiallinen kääntyminen sisään. Hyvin harvoin vastaanotolla olen tavannut häntäluukivusta kärsiviä, joilla häntäluu on kääntynyt enemmän eteenpäin. Yleensä palpaatiossa voi löytää häntäluuhun kiinnittyvien sidekudoksten ja lihasten arkuuksia. Osalla on erilaisia selviä lantion toiminnallisia häiriöitä joiden hoito jo yksinään auttaa häntäluukipuun.

Syyt pitkäaikaisiin oireisiin

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

  • Liiallinen fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, liiallisesta istumisesta, vaikeista alatiesynnytyksistä tai toiminnallisista häiriöistä lantionpohjan ja/tai pakaralihasten alueella.
  • Häntäluun yli- tai aliliikkuvuus ja poikkeava synnynnäinen rakenne.
  • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
  • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi ylipaino, liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta tai riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
  • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.

Häntäluukivun hoito ja kuntoutus

Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Häntäluu on yksi vastaanoton yksinkertaisimmista rakenteista tutkia, koska sen liike ja asennonpoikkeamat ovat tavallisesti pieniä. On tavallista, että häntäluun alueen oireisiin liittyvät syvät pakaralihakset ja lantion toiminta, kuten SI-nivelen toimintahäiriöt. Parhaimmillaan häntäluuhun keskittyvässä kivussa pitää hoitaa vain lantiota, joka poistaa kivun.

Viimeksi päivitetty 20.10.2024

 

 

Jaa:

Email
WhatsApp
Facebook
X
Tulosta

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top