- Lonkkanivel on pallonivel, jossa liike on vapaa kaikkiin liikesuuntiin.
- Lonkan toiminta on hyvin keskeinen lantion ja alaraajan välillä.
- Lonkkakipu liittyy tavallisimmin erilaisiin toiminnallisiin häiriöihin nivelessä, lihaksissa ja/tai sidekudoksessa.
Lonkkanivelen toiminnallinen anatomia
Lonkkanivelessä reisiluun pää niveltyy lonkkamaljaan. Lonkkanivel on pallonivel, mikä mahdollistaa sen vapaan liikkeen. Toisen kehon palloniveleen, olkaniveleen, verrattuna lonkkanivel joutuu kantamaan paljon enemmän rasitusta pystyasennoissa ja useimmissa päivittäisissä liikkeissä. Tästä johtuen lonkkanivelen liikelaajuus on pienempi ja sitä ympäröivät sidekudokset ja lihakset ovat huomattavasti vahvemmat kuin olkapään. Näistä rakenteellisista tekijöistä johtuen sen kipu johtuu yleisimmin iän tuomista muutoksista nivelessä sekä ympäröivissä pehmytkudoksissa.
Lonkkakivun oirekuva
- Klassisesti lonkkanivelestä johtuva kipua tuntuu rasituksessa paikallisena syvällä lantion sisällä ja / tai etulantiossa heijastekipuna.
- Lonkkanivelen ympärillä toimivat sidekudokset ja lihakset voivat tuottaa hyvin moninaisia oireita alaselässä, nivusissa ja eri puolilla lantiota.
- Lonkkakipu on tavallisimmin särkytyyppistä levossa ja rasituksessa voimakkaampaa ja pistävämpää.
- Erilaista päivittäiset toimet, kuten pitkällä askeleella kävely, kengännauhojen solmiminen, liikkeelle lähtö, autosta ja sängystä nouseminen ja/ tai portaiden ylösnouseminen voivat hankaloitua ja aiheuttaa kipua.
Syyt pitkittyneisiin lonkan alueen oireisiin
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lonkankoukistaja lihasten, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
- Synnynnäinen alttius nopeampiin kuin iän mukaisiin kulumamuutoksiin nivelissä.
- Rakenteelliset asennon poikkeamat lonkassa, polvessa, nilkassa tai jalkaterässä.
- Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
- Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.
Lonkkakivun hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa), yksilöllisiä harjoitteita, akupunktiota ja elintapaohjeita. Lonkkakipu itsessään tuntuu tavallisimmin syvällä sisällä lantio sivussa, mutta koska nivel toimii pallonivelenä kaikkii liikesuuntiin, niin lihas- ja sidekudostasolla vaivat ovat yksilöllisesti sekä etu-, sivu- ja lantion takapuolella.
Viimeksi päivitetty 01.11.2024