Piriformis-syndrooma

Piriformis-syndrooman oireita ihmiset kuvaavat hyvin moninaisesti. Periaatteessa oireet ovat samankaltaisia kuin alimpien välilevyjentyrissä, koska kummatkin tilat ärsyttävät ja painavat iskias-hermoa, vaikkakin eri kohdassa. Yleisesti piriformis-syndrooman oireet ovat lievemmät, mutta voivat jatkua kauemmin kuin välilevyvaivoissa.

Tyypillisimpiä oireita ovat kivun säteily reiden taakse ja sivulle, joskus pohkeeseen, säären ulkosivulle ja kantapäähän. Samoilla alueilla voi myös esiintyä puutumista, pistelyä ja erilaisia muita tuntomuutoksia. Pakaran yökipua voi myös esiintyä. Kipu ja muut oireet yleensä vaihtelevat ja tuntuvat tavallisimmin eniten rasituksessa ja suoraan sen jälkeen. Vaivaa helpottaa usein jalan pitäminen ulkokierrossa ja hieman koukistettuna. Lihas voi myös itse lähettää iskias-tyyppistä säteilevää kipua takareittä pitkin aina pohkeeseen asti.

Piriformis-syndrooman aikaansaa lihaksen kireys ja lyhentyminen, joka aiheuttaa alla kulkevan iskias-hermon painetta ja ärsytystä. Noin 15%:lla ihmisistä iskias-hermo kulkee piriformis-lihaksen läpi, näillä ihmisillä on selvästi suurempi riski kehittää piriformis-syndrooma. Piriformis-syndromaan altistavat tavallisimmin perintötekijät, kestävyysurheilutyyppinen rasitus ja muut alueen vaivat.

Anatomisesti piriformis (m. piriformis) on yksi pakaran syvistä lihaksista. Lihas on saanut nimensä latinan pirum-sanasta, joka kuvaa lihaksen päärynämäistä muotoa. Välillä kuulee puhuttavan myös päärynälihaksesta. Lihas alkaa ristiluusta ja kiinnittyy reisiluunpäähän. Sen päätehtävänä on osallistua jalan ulkokiertämiseen.


Kysymyksiä & vastauksia / Questions & answers

Tuula Juurakko
Auttaako piriformis-syndroomaan kortisonipistoshoito?
Itselläni on nyt kolmatta kertaa (aiemmat kerrat vv. 2008 ja 2012) piriformis-syndrooman tyypilliset oireet. Tämän kertainen vaiva kestänyt liki puoli vuotta. Kiropraktikon antama hoito akupunktioneuloineen on auttanut sen verran, että pakaraa ei särkenyt, eikä puutumista ole enää. Lisäksi olen tehnyt saamiani hoitoliikkeitä päivittäin. Kuitenkin kävellessä pakara, takareisi ja vähän alempaakin jalka
ei ole normaali. Pidemmän lenkin jälkeen kävelystäni huomaa edellä, että kaikki ei ole normaalikunnossa.
Jani Mikkonen vastaa:
Jos piriformis-syndrooma diagnoosi on oikein, niin kortisonihoidon ei pitäisi auttaa oireiden hoidossa ja toimintakyvyn palautumisessa.

Kuulostaa, että oireiden jälkeinen kuntoutustyö on vielä kesken ja huomaat edelleen, että esim. lihaskestävyys, -voima, koordinaatio ja tasapaino eivät ole vielä entisellään. Puolessa vuodessa toimintakyky ennättää huonontua jo merkittävästi.

Todennäköisesti omaa aktiivisuutta tarvitaan tässä vaiheessa. Tarvittaessa asiantunteavaa lisäkuntoutusta.

Lähetä uusi kysymys / Submit new question

Nimi tai nimimerkki / Name or pen name *

 

Sähköpostiosoite / E-mail:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Your e-mail address will not be not published
 

Kysymys tai palaute / Question or feedback

Ohjeet kysymiselle

Henkilökohtainen diagnoosi ja hoitosuunnitelma vaativat aina oman haastattelun ja tutkimuksen, joten voin vastata vain yleisiin kysymyksiin kyseessä olevan vaivan ja sairauden oireista ja hoidosta. Kysymykset on hyvä pitää lyhyinä ja selkeinä ja kysyä vain yhtä asiaa kerrallaan. Voit myös kommentoida, antaa palautetta ja rakentavaa kritiikkiä. Vastaan mahdollisuuksieni mukaan.

 
 

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Ajanvaraus Helsinki
http://selkakuntoutus.fi/varaa-aika/
tai 044 7067773

Uudelle asiakkaalle tietoa käytännön asioista