Kaularangan välilevyn pullistuma

Kaularangassa välilevyn pullistuman oireet syntyvät siitä kun välilevyn pehmeä sisältö pääsee pullistumaan ja ärsyttämään hermojuurta. Tavallisia oireita ovat kipu niskan alueella ja käden jatkuva puutuminen ja / tai lihasheikkous. Kaularangan välilevyn pullistuman ennuste on alun voimakkaista oireista riippumatta hyvä; vain pieni osa ihmisistä tarvitsee leikkaushoitoa. Tavallisimpia leikkaussyitä ovat voimakas lihasheikkous ja sietämätön kipu.

Tavallisimmin välilevyn pullistuma sijaitsee nikamavälissä C5-6 tai C6-7. Tällöin välilevy usein painaa selkähermoa ja aiheuttaa säteilevää ja jatkuvaa kipua joko peukaloon, etu- tai keskisormeen. Kipu on usein voimakas ja säteilee saman puolen käteen jossa pullistuma sijaitsee. Joissain tapauksissa kipu voi olla paikallista ja voimakasta, kuten välilevyn sisäisen rakenteen ongelmissa, joissa välilevy ei paina eikä ärsytä selkähermoa.


Kysymyksiä & vastauksia / Questions & answers

tätä pohdin
Voiko nikamavälien C5-6 tai/ja C6-7 madaltumat/rappeumat aiheuttaa sormien 1-3 kihelmöintiä, hermosärkyä sormenpäissä ja seuraavaa ongelmaa: peukalonpäässä hermosärkyä, myös kynnen alla. Kynnen alle muodostuu tumma "viiva", ja sitten alue tummuu, kynsi ikäänkuin irtoaa alhaaltapäin, siihen tulee vaurio alhaaltapäin. Pienenpieniä verenpurkaumia iholla. Ei mitään ulkoa päin tulevaa traumaa. Mikä tämän voi aiheuttaa?
Jani Mikkonen vastaa:
Kiinnostavia kysymyksiä.

Kyllä - C5-6 & C6-7 hermojuuren mekaaninen tai kemiallinen ärsytys voi aiheuttaa 1.-3. (peukalosta- keskisormeen) sormien kihelmöintiä ja muita tuntomuutoksia.

Kroonistuneeseen kipuun / oireisiin liittyy käytännössä aina autonomisen hermoston muutoksia. Autonominen hermosto vaikuttaa muun muassa verenkierron säätelyyn, jolloin yleensä kipu tilassa kehon ääreisosien verenkierto vähenee. Tuntemattomasta syystä syntyvässä monimuotoisessa alueellisessa kipuoireyhtymässä (=Complex regional pain syndrome) autonominen hermoston toiminta toimii toisella tavalla. Yksi perusoire tässä on ihomuutokset, pienet verenpurkaumat, turvotus jne. Isommat kynnen alla olevat verenpurkaumat voisivat liittyä samankaltaisen verenkierron häiriöön, jota ehkä kuvaat kynnen alle tulevana tummana viivana. Vain kerran tapahtunut kynnen alla tuleva viiva olisi todennäköisesti kuitenkin trauma-peräinen.

Toivottavasti auttaa.

Lähetä uusi kysymys / Submit new question

Nimi tai nimimerkki / Name or pen name *

 

Sähköpostiosoite / E-mail:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Your e-mail address will not be not published
 

Kysymys tai palaute / Question or feedback

Ohjeet kysymiselle

Henkilökohtainen diagnoosi ja hoitosuunnitelma vaativat aina oman haastattelun ja tutkimuksen, joten voin vastata vain yleisiin kysymyksiin kyseessä olevan vaivan ja sairauden oireista ja hoidosta. Kysymykset on hyvä pitää lyhyinä ja selkeinä ja kysyä vain yhtä asiaa kerrallaan. Voit myös kommentoida, antaa palautetta ja rakentavaa kritiikkiä. Vastaan mahdollisuuksieni mukaan.

 
 

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Ajanvaraus Helsinki
http://selkakuntoutus.fi/varaa-aika/
tai 044 7067773

Uudelle asiakkaalle tietoa käytännön asioista