Piriformis-syndrooma

  • Piriformislihas on pakaran keskellä sijaitseva syvälihas, joka voi aiheuttaa iskiashermon mekaanista ärsytystä, joka aikaansaa piriformis-syndrooman.
  • Voi tuntua paikallisena kipuna, mutta yleensä säteilee takareiteen ja ajoittain pohkeeseen ja kantapäähän asti.
  • Oireilee yleensä eniten venytyksessä ja rasituksessa.
Sisällysluettelo

Piriformislihas iskiashermon kulkureitillä

Iskiashermo (sciatic nerve) kulkee alaselästä varpaisiin asti. Sen kulkureitti menee tavallisimmin piriformislihaksen (piriformis muscle) alta, mutta myös osalla ihmisillä normaalina anatomisena variaationa sen läpi tai päältä. Piriformis-syndrooman aikaansaa lihaksen kireys ja lyhentyminen, joka aiheuttaa alla kulkevan iskiashermon mekaanista painetta ja ärsytystä. Kuva 1.

Piriformislihaksen anatomia ja toiminta

Anatomisesti piriformislihas (m. piriformis) on yksi pakaran syvistä lihaksista. Lihas on saanut nimensä latinan pirum-sanasta, joka kuvaa lihaksen päärynämäistä muotoa. Tästä johtuen välillä kuulee puhuttavan myös päärynälihaksesta. Lihas alkaa ristiluusta ja kiinnittyy reisiluun päähän sijaiten melko keskellä pakaraa. Lihaksen päätehtävät ovat jalan ulkokiertäminen ja lantion asennon tasapainottaminen esim. kävelyssä ja juoksussa.

Kuva 1.

Skeleton_whole_body_ant_lat_views

Piriformis-syndrooman oireet

Piriformis-syndrooman oireita ihmiset kuvaavat hyvin moninaisesti. Periaatteessa oireet ovat samankaltaisia kuin alimpien nikamavälien välievytyrissä, koska kummatkin tilat ärsyttävät ja painavat iskiashermoa, vaikkakin eri kohdassa. Yleisesti piriformis-syndrooman oireet ovat lievemmät ja vaihtelevammat, mutta voivat jatkua kauemmin kuin välilevyvaivoissa. Osalla samankaltaisista oireista kärsivillä oireet voivat aiheutua myös hamstring syndroomasta, jossa hankaus syntyy takareisien lihaksten ylempien kiinnityskohtien kohdalla, joka on kuitenkin selvästi harvinaisempi kuin piriformis-syndrooma.

Tyypillisimpiä oireita ovat kivun säteily reiden taakse ja sivulle, joskus pohkeeseen, säären ulkosivulle ja kantapäähän. Samoilla alueilla voi myös esiintyä puutumista, pistelyä ja erilaisia muita tuntomuutoksia. Pakaran yökipua voi myös esiintyä. Kipu ja muut oireet yleensä vaihtelevat ja tuntuvat tavallisimmin eniten rasituksessa ja suoraan sen jälkeen. Vaivaa helpottaa välillä nopeastikin asennon vaihtaminen ja/tai jalan pitäminen ulkokierrossa ja hieman koukistettuna. Lihas voi myös itse lähettää triggeripistetyyppistä säteilevää kipua takareittä pitkin aina pohkeeseen asti.

Syyt pitkittyneisiin piriformis-syndroomaoireisiin 

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

  • Toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, pakaran, lonkan, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
  • Anatominen variaatio iskiashermon kulussa piriformislihaksen alta, päältä tai läpi.
  • Liiallinen yksipuoleinen fyysinen kuormitus, kuten kestävyysurheilutyyppinen rasitus tai liiallinen istuminen.
  • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
  • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
  • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
  • Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.

Piriformis-syndrooman hoito ja kuntoutus

Piriformis-syndrooman hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito sisältää käsillä tehtävää hoitoa eli manuaalista terapiaa ja yksilöllisiä harjoitteita. Piriformissyndrooman hoidossa yleensä suositellut venytykset toimivat tavallisimmin aika vähän, koska piriformis on yksi syvemmän kerroksen pakaralihaksista, jolloin pakaraa venytettäessä on melko kyseenalaista, että saadaanko venytys kohdistumaan tarkasti siihen. Piriformisvaivoissa on melko tavallista, että ilman jalkaoiretta esiintyvissä vaivoissa erilaiset muut pakaran rakenteet selittävät paremmin oireita ja paikallisempaa vaivaa kuin varsinaisesti piriformislihas. Pakarassa on paljon lihaskerroksia, lihasten kiinnityskohtia ja erilaisia sidekudos rakenteita, jotka kaikki voivat tuottaa kipuoireita.

Viimeksi päivitetty 20.10.2024

 

Jaa:

Email
WhatsApp
Facebook
X
Tulosta

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top