Lonkankoukistajakipu (Psoas syndrooma)

Lonkan koukistajien kipua kuvataan erilaisina vatsanseudun, etulantion ja nivusen kipuina, pistoksina ja paineen tunteina.

Lonkan koukistajan kipu voi myös säteillä ja tuntua alaselässä, kyljissä, nivusissa ja etureisissä. Lihasperäisenä kipuna se yleensä liittyy tiettyihin liikkeisiin, kuten lonkan koukistamiseen (= polven liikuttamiseen kohti rintaa).  Lonkan koukistajan oireet voivat olla myös  hyvinkin pistäviä ja niiden tuntuessa syvällä vatsan, kylkien ja/tai alaselän seudulla ensimmäinen luonnollinen ajatus on sisäelin- tai suolistokipu.

Lonkan koukistajien lihaksista tärkein on suoliluulihaksesta ja isosta lannelihaksesta muodostuva lannesuoliluulihas (m. iliopsoas). Lonkan koukistajalihakset kulkevat selkärangan lannenikamista ja suoliluista ja kiinnittyvät reisiluihin. Lihas kulkee periaatteessa syvällä sisällä vatsan molemmin puolin yläalaselästä reisiluiden päihin. Lihas toimii asennon ylläpitämisessä ja tukemisessa, reiden koukistamisessa ja vartaloa eteenpäin taivutuksessa.

Psoas syndrooma on selkäperäisiä oireita huomattavasti epätavallisempi diagnoosi vastaanotolla. Vaikuttaa, että oireiden alku yleensä liittyy yliraistukseen (toisin sanoen yleensä rasituksen lisäämiseen) tai/ja loukkaantumisiin, kuten liukastumisiin juoksulenkillä jne. Tavallisimmin oireiden tarkempi sijainti ja intensiteetti vaihtelevat jonkun verran samoin kuin myös missä asennoissa ja liikkeissä ne tuntuvat. Yleensä jatkuva kuormitus pahentaa aina oireita. Tavallisimmin psoas syndroomaan Ei liity ruuansulatuselinten oireita.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!