Piriformis-syndrooma

Piriformis-syndrooman oireita ihmiset kuvaavat hyvin moninaisesti. Periaatteessa oireet ovat samankaltaisia kuin alimpien välilevyjentyrissä, koska kummatkin tilat ärsyttävät ja painavat iskias-hermoa, vaikkakin eri kohdassa. Yleisesti piriformis-syndrooman oireet ovat lievemmät, mutta voivat jatkua kauemmin kuin välilevyvaivoissa.

Tyypillisimpiä oireita ovat kivun säteily reiden taakse ja sivulle, joskus pohkeeseen, säären ulkosivulle ja kantapäähän. Samoilla alueilla voi myös esiintyä puutumista, pistelyä ja erilaisia muita tuntomuutoksia. Pakaran yökipua voi myös esiintyä. Kipu ja muut oireet yleensä vaihtelevat ja tuntuvat tavallisimmin eniten rasituksessa ja suoraan sen jälkeen. Vaivaa helpottaa usein jalan pitäminen ulkokierrossa ja hieman koukistettuna. Lihas voi myös itse lähettää iskias-tyyppistä säteilevää kipua takareittä pitkin aina pohkeeseen asti.

Piriformis-syndrooman aikaansaa lihaksen kireys ja lyhentyminen, joka aiheuttaa alla kulkevan iskias-hermon painetta ja ärsytystä. Noin 15%:lla ihmisistä iskias-hermo kulkee piriformis-lihaksen läpi, näillä ihmisillä on selvästi suurempi riski kehittää piriformis-syndrooma. Piriformis-syndromaan altistavat tavallisimmin perintötekijät, kestävyysurheilutyyppinen rasitus ja muut alueen vaivat.

Anatomisesti piriformis (m. piriformis) on yksi pakaran syvistä lihaksista. Lihas on saanut nimensä latinan pirum-sanasta, joka kuvaa lihaksen päärynämäistä muotoa. Välillä kuulee puhuttavan myös päärynälihaksesta. Lihas alkaa ristiluusta ja kiinnittyy reisiluunpäähän. Sen päätehtävänä on osallistua jalan ulkokiertämiseen.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!