• Lonkan ja polven tekonivelleikkaus vaikuttaa väistämättä tasapainoon.
  • Epätasapaino- ja huteruustuntemukset ja huimausoireet pitkittyvät tavallisimmin leikkauksen vaatiman toipilasajan aikana.
  • Yleensä erilaisia epätasapaino- ja huimausoireita on ollut jo ennen leikkausta.

Sisällysluettelo

Lonkan ja polven tekonivelleikkaukset

Vuonna 2023 tehtiin noin 9 000 lonkan ja  11 000 polven tekonivelten ensileikkausta. Lonkan ja polven tekonivelleikkaukset ovat tavallisimmat tekonivelleikkaustyypit ja niiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Tekonivelleikkaukseen päädytään hankalaoireisesta nivelrikosta, jossa pääoireet ovat: jatkuva liike- ja leposärky, joka voi häiritä myös unta. Liikkumisen vaikeudessa tavallisimmin tarvitaan apuvälinettä liikkuessa, on vaikea kulkea rapuissa ja kävelymatka voi rajoittua muutamiin satoihin metreihin.

Koska tekonivelleikkaukset yleistyvät väestön ikääntyessä on luonnollista, että myös vastaanotolla on alkanut näkemään enemmän ihmisiä, joilla on liikkumiseen liittyvää vaikeutta, epätasapaino, huteruutta tai erilaisia huimausoireita.

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksesta toipuminen ja kuntoutuminen

Isomman leikkauksen, kuten kaikkien tekonivelleikkauksien jälkeen on normaalia, että leikatulla alueella esiintyy kipua, turvotusta, nivelääniä, tunnottomuutta ja kuumotusta. Nämä oireet kuuluvat normaaliin paranemisprosessiin ja tavallisesti häviävät ajan kanssa. Tekoniveleen ja sen kanssa elämiseen menee aikaa totutellessa ja liikkumisessa alkuun huomaa muutoksia. On hyvin tärkeää lisätä asteittain tuntemuksien mukaan palata liikkumiseen ensimmäisen kuukauden jälkeen, jonka jälkeen lisätä asteittain tasapaino, kestävyys- ja voimaharjoittelua.

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksen jälkeinen vaikeus liikkua, epätasapaino ja huteruus

Suurimalla osalla tekonivelleikkauksesta toipuessa liikkumisen vaikeus liittyy pitkittyneeseen kipuun. Vastaanotolla tapaa myös ihmisiä, joilla kipu puoli on hyvin asettunut, mutta ennen leikkausta olleet liikkumisen vaikeus, epätasapaino ja huteruus vaivaavat vielä enemmän kuin ennen leikkausta. Myös erilaiset huimausoireet ovat mahdollisia, kuten ehkä tavallisimmin keinuttavaa huimausoiretta aiheuttavat huimaustyypit:

Pitkittyneissä tasapainovaikeuksissa ja huimausoireissa on havaittavissa hyvin samankaltaiset lainalaisuudet kuin pitkittyneessä kivussa. Jos tasapainoon liittyviä oireita on ollut ennen leikkausta, on todennäköistä, että isoon leikkaukseen liittyvä toipumisaika on edelleen vaikuttanut toimintakykyyn ja oirekuva on edelleen pitkittynyt ja mahdollisesti jopa lisääntynyt.

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksen jälkeisen epätasapainon, huteruuden ja huimauksen hoito ja kuntoutus

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksen jälkeinen epätasapaino, huteruus ja huimauksen hoito ja kuntoutus pohjautuvat yksilölliseen alla olevien tekijöiden kartoitukseen, hoitamiseen ja kuntouttamiseen. Neurologisessa kuntoutuksessa pääpaino on vestibulaarisessa kuntoutuksessa.

Yksilöllisen hoidon lisäksi voit tutustua Parempi tasapaino® -verkkokursseihin, jotka sisältävät kattavat ja helppotajuiset ohjeet myös erityisesti tekonivelleikkauksen jälkeisen tasapainopainon parantamiseen tai erilaisien keinuttavan ja kiertohuimauksen oireiden hoitoon.

Viimeksi päivitetty 10.11.2024

 

Jaa:

Email
WhatsApp
Facebook
X
Tulosta

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top