- Vestibulaarinen kuntoutus keskittyy tasapainojärjestelmän (kehon tasapainoaisti ja silmien ja sisäkorvien) toimintojen parantamiseen.
- Vestibulaarinen kuntoutus on erityisesti huimauksen ja tasapainovaikeuksien hoitoon ja kaatumisien ennaltaehkäisyyn.
- Vestibulaarisessa kuntoutuksessa kaikkein tavallisimmat harjoitukset ovat yksilöllisesti räätälöityjä tasapaino- ja pääsilmäkoordinaatioharjoituksia.
Mitä on vestibulaarinen kuntoutus?
Vestibulaarinen kuntoutus on neurologista kuntoutusta, joka keskittyy sisäkorvan tasapaino- eli vestibulaarijärjestelmän kuntoutukseen. Sisäkorvan tasapainojärjestelmä toimii keskeisenä osana tasapainonjärjestelmää. Tasapainojärjestelmään liittyvät myös aivokuoren, aivorungon ja pikkuaivojen toiminnot, silmien näköaisti sekä kehon tasapainoaisti.
Yksilöllinen vestibulaarikuntoutus voidaan räätälöidä tarkasti tasapainojärjestelmän toiminnan ja mahdollisen oirekuvan mukaan. Parempi tasapaino® -verkkokursseilla, jotka ovat vestibulaarista kuntoutusta, voidaan tukea tasapainojärjestelmän toimintaa yleisemmällä tasolla.
Mitä hyötyjä on vestibulaarikuntoutuksella?
Miten vestibulaarinen kuntoutus etenee?
Kuntoutus alkaa alkukartoituksella, jossa selvitetään oireiden esiintyminen, syyt ja niihin vaikuttavat tekijät. Kliininen tutkimus keskittyy yksilöllisen toimintakyvyn arviointiin. Haastattelun ja tutkimuksen perusteella tehdään erotusdiagnoosi ja laaditaan hoitosuunnitelma.
Hoitosuunnitelma sisältää syiden selvittämisen, hoidon tavoitteiden määrittelyn ja suunnitelman oireiden hoidon aloittamiseksi. Kokonaishoitoaika ja -määrä vaihtelevat yksilöllisesti terveydentilan, vaivan alkuperän, vakavuuden ja keston mukaan.
- Pitkäaikaisissa tiloissa hoito alkaa usein oireiden lievittämisellä 2 kertaa viikossa 2–3 viikon ajan, minkä jälkeen arvioidaan hoitovaste ja jatkohoidon tarve.
- Lyhytaikaisissa tiloissa 1–2 viikon hoito, jossa on 2–4 hoitokertaa, voi riittää.
Mitä vestibulaarikuntoutuksella voidaan hoitaa?
Vestibulaarikuntoutuksella voidaan hoitaa erityisesti erilaisia huimauksen muotoja, epätasapainoa ja huteruuden tunnetta. Se on myös yksi tehokkaimmista menetelmistä ennaltaehkäistä kaatumisia ja niistä johtuvia loukkaantumisia, erityisesti ikääntyneillä.
Vestibulaarinen kuntoutus on keskeinen hoitomuoto muun muassa seuraavissa tiloissa:
- Niskaperäinen huimaus
- PPPD (engl. persistent postural-perceptual dizziness)
- Vestibulaaritoiminnan molemminpuolinen heikkeneminen / ikähuimaus
- Silmien toiminnallisista häiriöistä johtuva huimaus
- Visuaalinen liikeherkkyys
- Tekonivelleikkauksen jälkeinen epätasapaino, huteruus ja huimaus
- Hyvänlaatuinen asentohuimaus
- Vestibulaari migreeni
- Ménièren tauti
- Monitekijäinen huimaus
- Aivoperäinen huimaus
- Psykologinen huimaus
- Aivotärähdys
- Niskan retkahdusvamma
- Servikaalinen dystonia
- Parkinsonin tauti
Yksilöllisen hoidon lisäksi voit tutustua Parempi tasapaino® -verkkokursseihin, jotka sisältävät kattavat ja helppotajuiset ohjeet kotiharjoitteisiin ikääntyneillä, tekonivelleikkauksen jälkeen erilaisten huimauksein hoidossa.