- Psykologinen huimaus tarkoittaa huimaukseen liittyviä psykologisia tekijöitä.
- Tavallisimmat huimaukseen liittyvät psykologiset tekijät ovat ahdistuneisuus, pelko ja masentuneisuus.
- Merkittävät psykologiset tekijät voimistavat ja pitkittävät tai pahimmillaan estävät huimauksesta toipumisen.
Psykologinen huimaus ja huimaukseen liittyvät psykologiset tekijät
Tasapainoon liittyvät fyysiset ja psyykkiset toiminnot ovat käytännössä erottamattomat aivojen tasolla, sillä useat tasapainojärjestelmiin liittyvien aivoalueiden ja hermoverkkojen toiminnot ovat yhteisiä. Tästä johtuen erilaiset psyykkiset ja psykologiset toiminnot, kuten mielen tietoa (kognitio), tunteita (emootiot), tarpeita (motivaatio), vuorovaikutusta (sosiaalisuus) ja luonteenpiirteitä (persoonallisuus) käsittelevät alueet vaikuttavat tasapainoon, epätasapainoon ja huimausoireisiin. Psykologiset tekijät ja samanaikaisesti esiintyvät mielenterveyden häiriöt harvemmin aiheuttavat tai yksin selittävät huimausta, mutta ne voivat voimistaa oireita ja vaikeuttaa toipumista. Toiminnallisen magneettikuvantamisen avulla on pystytty tarkemmin selvittämään mielen osuutta, ja on todettu, että esimerkiksi pitkittyneessä asennon havainnointiin liittyvässä huimauksessa (PPPD) aivoalueiden ja hermoverkkojen toiminnan muutokset, jotka liittyvät ahdistuneisuuteen, ovat havaittavissa kuvantamisessa.
Huimauksen psykologiset tekijät ja niiden vaikutukset oireisiin
Huimauksen alkuun, voimistumiseen ja pitkittymiseen vaikuttavat psykologisista tekijöistä eniten tunteet ja tietoa käsittelevät prosessit. Tuntemattomasta syystä psykologiset tekijät liittyvät enemmän pitkittyneeseen keinuttavaan huimaukseen ja epätasapainon tunteeseen kuin kiertohuimaukseen. Huimausoireen luonnollinen ja väistämätön vastinpari on jonkinasteinen ahdistus, joka on määritelty levottomuuden ja pelon tunteeksi. Jos ahdistus voimistuu ja jatkuu pitkään, se voi johtaa välttämiskäyttäytymiseen. Tällöin esimerkiksi voidaan ajatella, että tilanne on vakava eikä tule parantumaan (katastrofointi). Samalla päivittäiset toimet ja harjoitukset, jotka voisivat lievittää oireita, koetaan huimausta pahentaviksi ja niitä vältetään (liikepelko).
Välttämiskäyttäytyminen voi johtaa noidankehään, jossa vältellään tärkeitä hoitokeinoja, kuten oireiden siedätyshoitoa päivittäisillä aktiviteeteilla ja tasapainoharjoituksilla. Ahdistuneisuus ja pelko liittyvät aina enemmän tai vähemmän huimaukseen, mutta psykologiset tekijät voivat pahimmillaan tehdä tilasta pitkäkestoisen ja invalidisoivan. Tällöin vaikutukset ulottuvat kaikkiin elämän osa-alueisiin.
Psykologiseen huimaukseen johtavia ja sitä pahentavia tekijöitä
- Ahdistuneisuushäiriö tai masennustausta
- Aiemmat paniikkikohtaukset
- Posttraumaattinen stressihäiriö (PTSD)
- Psyykkisten oireiden ilmeneminen huimauksen oireina (somatisaatio)
- Aiemmat pään aivotärähdykset ja niskan retkahdusvammat
- Keskushermoston herkistyminen
- Voimakas stressi ja kuormittuneisuus
- Riittämätön palautuminen ja univaikeudet
- Psykiatriset sairaudet, jotka vaikuttavat erityisesti tunnesäätelyyn ja kognitiivisiin toimintoihin
Psykologisen huimauksen hoito ja kuntoutus
Vastaanotolla olen huomannut, että paras tapa rauhoittaa mieltä ja vähentää huimaukseen liittyvää ahdistuneisuutta on oireiden mahdollisimman nopea lieventyminen. Tämä vähentää potilaiden pelkoja vakavasta tai parantumattomasta syystä ja kannustaa heitä aktiiviseen osallistumiseen oireiden ja toimintakyvyn hoidossa. Yleisesti ottaen psykologisia tekijöitä kartoittavat ja hoitavat parhaiten psykologit, neuropsykologit, psykoterapeutit ja psykiatrit. On tavallista, että potilailla on jo aiempi diagnoosi ja mahdollinen terapia- tai lääkehoitotausta esimerkiksi ahdistuneisuushäiriön hoidossa. Näiden rinnalla huimauksen fyysistä puolta hoidetaan neurologisen kuntoutuksen keinoin. Koska tasapainoon liittyvät fyysiset ja psyykkiset tekijät ovat aivojen tasolla käytännössä erottamattomat, esimerkiksi parempi seisomatasapaino ja vakaampi kävely vaikuttavat usein myös huimaukseen liittyviin psykologisiin tekijöihin.
Yksilöllisen hoidon lisäksi voit tutustua Parempi tasapaino® -verkkokursseihin, jotka sisältävät kattavat ja helppotajuiset ohjeet tasapainon parantamiseen kotiharjoitteilla.
Viimeksi päivitetty 17.11.2024