Köyryselkä

Kumararyhti, köyryselkä ja kyttyräselkä tarkoittavat keskiselän kaaren (=kyfoosin) eriasteista korostunutta “köyristymistä” sivultapäin katsottaessa. Ihmisellä on selkärangan luonnolliset kaaret, jotta rasitus ja paino kohdistuisivat mahdollisimman tasaisesti selkärankaan erilaisissa asennoissa ja liikkeissä.

Lievä kumararyhti ei yleensä aiheuta suoraan oireita vaan enemmän altistaa erilaisien vaivojen syntyyn ja jatkumiseen. Keskiselän kumaruudella on tyypillistä edistää pään ja hartioiden työntymistä eteen, jotka kohdistavat kuormitusta pois välilevyiltä, jotka toimivat selän nikamien välissä luonnollisina painon jakajina ja suodattajina. Kuormituksen epätaloudellinen jakaantuminen altistaa välilevyjen, selän pikkunivelien, lihaksien ja muiden pehmytkudoksien yksipuoleiselle rasitukselle, ennenaikaiselle kulumiselle ja toimintahäiriöille. Tavallisia kumararyhdin tuomia oireita voivat olla kipu, epätavallisen nopea väsyminen, lihasjännitys ja niveljäykkyys.

Eriasteiset kumararyhdit voivat johtua luonnollisesta rakenteen variaatiosta, ikääntymisestä, psyykkisistä syistä, kuten masennuksesta, huonosta kehotietoisuudesta tai erilaisista sairauksista. Tavallisin pysyvään köyryselkäisyyteen johtava sairaus on teini-iässä sairastettu Scheuermannin tauti, jossa selkärangan nikamat muodostuvat kiilamaisiksi normaalin tiiliskivimäisen muodon sijaan.

Selkärankamme rakenne vaihtelee yksilöllisesti samaan tapaan kuin käsiemme rakenne. Samoin on hyvin yksilöllistä miten mahdollinen selän kumararyhti vaikuttaa selän toimintaan, toimintahäiriöihin (=vaivoihin) ja mahdollisiin esiintyviin oireisiin. Tavallisesti on kaikkein tärkeintä huomioida mahdollista kumaraa ryhtiä ja säilyttää selkä mahdollisimman hyvässä kunnossa. Selän hyvä kunto muodostuu periaatteiltaan vapaasta liikkeestä ja hyvästä lihaskunnosta ja -hallinnasta.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle