Köyryselkä

  • Tarkoittaa keskiselän luonnollisen kaaren korostumista sivultapäin katsoen
  • Luonnollinen variaatio
  • Keskiselän oireita voi usein hoitaa ja kuntouttaa

Kumararyhti, köyryselkä ja kyttyräselkä tarkoittavat keskiselän kaaren (=kyfoosin) eriasteista korostunutta “köyristymistä” sivultapäin katsottaessa (kuva 1.) Ihmisellä on selkärangan luonnolliset kaaret, jotta rasitus ja paino kohdistuisivat mahdollisimman tasaisesti selkärankaan erilaisissa asennoissa ja liikkeissä.

Kuva 1. Köyryselkä

Screenshot_2020-03-26 spinal-curves-diagram jpg (JPEG-kuva, 1400 × 603 kuvapistettä)

Syyt asennonpoikkeamaan

Eriasteiset kumararyhdit voivat johtua luonnollisesta rakenteen variaatiosta, ikääntymisestä, psyykkisistä syistä, kuten masennuksesta, huonosta kehotietoisuudesta tai erilaisista sairauksista. Tavallisin pysyvään köyryselkäisyyteen johtava sairaus on teini-iässä sairastettu Scheuermannin tauti, jossa selkärangan nikamat muodostuvat kiilamaisiksi normaalin tiiliskivimäisen muodon sijaan.

Oirekuva

Kumararyhti ei yleensä aiheuta suoraan oireita vaan voi altistaa erilaisien vaivojen syntyyn ja jatkumiseen. Keskiselän kumaruudella on tyypillistä edistää pään ja hartioiden työntymistä eteen, jotka kohdistavat kuormitusta pois välilevyiltä, jotka toimivat selän nikamien välissä luonnollisina painon jakajina ja suodattajina. Kuormituksen epätaloudellinen jakaantuminen voi altistaa välilevyjen, selän pikkunivelien, lihaksien ja muiden pehmytkudoksien yksipuoleiselle rasitukselle, ennenaikaiselle kulumiselle ja toimintahäiriöille.

Selkärankamme rakenne vaihtelee yksilöllisesti ja erilaiset asennon poikkeavat ovat hyvin tavallisia. Asennon poikkeamat eivät yleensä aiheuta suoraan vaivaa, haittaa tai oireita. Niiden merkitys voi olla yksi pienempi osatekijänä monimutkaisessa biopsykososiaalisessa syy-seuraus verkostossa pitkäaikaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen taustalla.


Tarkka syyn selvittely, yksilöllinen hoito ja kokonaisvaltainen kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireisiin ja syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 90 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon. Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.


Vastaanotot kiropraktikko Jani Mikkonen maanantai-perjantai.
Lue lisää Jani Mikkonen
Puhelinajanvaraus 044-7067773

© Jani Mikkonen