Köyryselkä

Kumararyhti, köyryselkä ja kyttyräselkä tarkoittavat keskiselän kaaren (=kyfoosin) eriasteista korostunutta “köyristymistä” sivultapäin katsottaessa. Ihmisellä on selkärangan luonnolliset kaaret, jotta rasitus ja paino kohdistuisivat mahdollisimman tasaisesti selkärankaan erilaisissa asennoissa ja liikkeissä.

Eriasteiset kumararyhdit voivat johtua luonnollisesta rakenteen variaatiosta, ikääntymisestä, psyykkisistä syistä, kuten masennuksesta, huonosta kehotietoisuudesta tai erilaisista sairauksista. Tavallisin pysyvään köyryselkäisyyteen johtava sairaus on teini-iässä sairastettu Scheuermannin tauti, jossa selkärangan nikamat muodostuvat kiilamaisiksi normaalin tiiliskivimäisen muodon sijaan.

Kumararyhti ei yleensä aiheuta suoraan oireita vaan voi altistaa erilaisien vaivojen syntyyn ja jatkumiseen. Keskiselän kumaruudella on tyypillistä edistää pään ja hartioiden työntymistä eteen, jotka kohdistavat kuormitusta pois välilevyiltä, jotka toimivat selän nikamien välissä luonnollisina painon jakajina ja suodattajina. Kuormituksen epätaloudellinen jakaantuminen voi altistaa välilevyjen, selän pikkunivelien, lihaksien ja muiden pehmytkudoksien yksipuoleiselle rasitukselle, ennenaikaiselle kulumiselle ja toimintahäiriöille.

Selkärankamme rakenne vaihtelee yksilöllisesti ja erilaiset asennon poikkeavat ovat hyvin tavallisia. Asennont poikkeamat eivät yleensä aiheuta suoraan vaivaa, haittaa tai oireita. Niiden merkitys voi olla yksi pienempi osatekijänä monimutkaisessa biopsykososiaalisessa syy-seuraus verkostossa pitkäaikaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen taustalla.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!