SI-nivelkipu ja toimintahäiriö

  • Oireilee pakaran alueen kipuna, joka voi säteillä takareiteen.
  • Tuntuu yleensä suoristuessa seisoma-asennossa ja saman puolen jalalle painoa varatessa.
  • Pitkittyneissä ja laaja-alaisissa oirekuvissa hyvin harvoin ainoa ns. juurisyy vaan enemmän toissijainen mekaaninen toimintahäiriö.
Sisällysluettelo

SI-nivelkipu ja toimintahäiriö

SI-nivelsanana tulee englannin sanoista “sacroiliac joint” (sacrum= ristinivel, ilium=suoliluunivel. Kuva 1.). Se on yleinen mekaaninen toimintahäiriö, jossa lyhytaikaisssa oireissa 2-4 hoitokerralla oirekuvan pitäisi olla jo menossa selvästi parempaan suuntaan. Pitkittyneessä oirekuvassa on aina syytä katsoa kokonaisvaltaisesti syitä, jotka johtavat kivun pitkittymiseen.

SI-niveloireet

SI-nivelen toimintahäiriön ja virheasennon oireita kuvataan tavallisimmin paikallisena kipuna pakaran alueella. Tavallisimmin kipu on toispuoleinen. Pitkittyneissä tiloissa kipu ja jännitys laajenee ja voi tuntua esim. alaselän, nivusten, takareisien alueella. SI-nivelen toimintahäiriöille tyypillinen saman puolen lantion kiertyminen ylös ja eteen ei todennäköisesti ole syy oireisiin, vaan muiden yhteistekijöiden aikaansaama lihasjännityksestä johtuva kehon virheasento. Lantion asento ei ole myöskään täysin symmetrinen kenelläkään oireettomalla henkilöllä.

Kuva 1. SI-nivel eli englanniksi sacroiliac joint

Screenshot_2020-03-24 Sacroiliac_Joint png (PNG-kuva, 1500 × 1500 kuvapistettä) - Pienennetty (48 % alkuperäisestä)

Syyt pitkittyneisiin SI-nivelen oireisiin 

Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.

  • SI-nivelen lisääntynyt fysiologinen kuormitus johtuen aiemmista vammoista, ennenaikaisista kulumista tai toiminnallisista häiriöistä erityisesti saman puolen alaselän, lonkan, polven, nilkan ja jalkaterän alueella.
  • Liian vähäinen tai liiallinen fyysinen kuormitus.
  • Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
  • Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni, lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio.
  • Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
  • Sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi vähäinen ympäristön tuki tai tyytymättömyys perhe- tai työasioihin.
  • Tulehdukselliset ja suolistosairaudet, jotka voivat aiheuttaa SI-nivelen suoran tulehduksen.

SI-nivelkivun hoito ja kuntoutus

Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito voi sisältää.

  • Käsillä tehtävää hoitoa (manuaalista terapiaa)
  • Neurologista kuntoutusta
  • Yksilöllisiä harjoitteita
  • Akupunktiota
  • Elintapaohjeita

Lisätietoa SI-nivelvaivoista ja vinkkejä hoitoon saa Selkäliiton Vahva Selkä Podcastista, jossa olin SI-jakson vieraana. Jakson voi kuunnella https://podcasters.spotify.com/pod/show/selkaliitto/episodes/SI-nivel–mik-se-on-ja-miten-se-oireilee-e2d4u0l

Viimeksi päivitetty 20.10.2024

 

Jaa:

Email
WhatsApp
Facebook
X
Tulosta

Tarjoan tuki- ja liikuntaelinvaivojen sekä neurologisten sairauksien syyn selvitystä, hoitoa ja kuntoutusta. Parhaimmillani olen pitkittyneissä ja monitekijäisissä sairauksissa, vaivoissa ja oireissa. Tärkeintä hoitosuunnitelmassa on keskittyä oireiden vähentämisen lisäksi yksilöllisiin tekijöihin, joilla voi lisätä omaa panosta oireiden sekä oman terveyden hoidosta pitemmällä aikavälillä.

Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehdyn oireen syyn selvityksen, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon. Ensimmäisen hoitokerta kestää 40 minuuttia ja maksaa 100 euroa.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.
Nettiajanvaraus alla olevan linkin kautta 24/7.

Puhelinajanvaraus
044 7067773

Scroll to Top