Keskiselän Rintarangan kipu
- Tuntuu yleensä pistemäisenä kipuna, lukkona ja/tai jumina rintarangassa, joko tietyssä liikkeessä tai paikallaan ollessa.
- Toiminnallisissa häiriöissä kipu aiheutuu tavallisimmin fasetti- ja/tai hieman harvinaisemmin costovertebraali-nivelen liikerajoituksesta eli kansankielisesti ns. ”fasetti- tai nivellukosta”.
- Jatkuviin ja/tai palaaviin rintarangan oireisiin liittyvät yleensä niska- ja hartia-alueen, hengityksen, rintakehän ja lapaluiden toiminnalliset häiriöt.
Keskiselän eli rintarangan kipu
Rintaranka sijaitsee kaularangan ja lannerangan välissä. Keskiselän alueen liikkeelle on tyypillistä pienempi liikelaajuus kuin kaula- ja lannerangalle. Liikettä rajoittavat kylkiluiden kiinnittyminen ja sisäelimet. Pienemmän liikkeen ansiosta välilevytyrät keskiselässä ovat erittäin harvinaisia. Luonnollisesti keskiselän vaivat vaikuttavat suoraan kylkiluiden ja hengityksen toimintaan, joten hengenahdistuksen tunne on melko tavallinen.
Tavallisin syy rintarangan kipuun löytyy fasettinivelistä. Fasettinivelet sijaitsevat selkänikamien välissä, jolloin sen toinen luuosa tulee alemmasta ja toinen ylemmästä nikamasta. Nämä kiinnittyvät sidekudoksissa, syvillä lihaksissa ja nivelkapselilla muodostamaan toiminnallisen nivelen. Nivelen liikelaajuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten luuston synnynnäinen rakenne, luonnolliseen ikääntymiseen liittyvät tekijät, nivelkapselin rakenne ja ympäröivien lihasten ja sidekudoksen tila. Kansankielinen termi tämän tyyppiselle kivulle on nikama- tai fasettilukko, joka kuvaa tuntemuksena paikallista kipua ja liikerajoitusta liikkeellä ja/tai paikallaan ollessa varsin hyvin.
Rintarangan kivun oirekuva
- Rintarangan kipuja ihmiset kuvaavat yleensä joko pistemäiseksi kivuksi tai kivuksi tietyllä alueella.
- Kipu voi tuntua vihlovana, särkynä, ahdistavana tai terävänä kipuna.
- Yleensä kohta on paino- ja/tai liikutusarka.
- Kipu voi tuntua tietyssä liikkeessä, seisoma-, istuma- tai makuuasennoissa.
- Rintarangan alueen kipu voi tuntua myös selän ja kylkiluiden kiinnityskohdassa, lapaluiden tai kylkiluiden alueella.
- Tavallisesti kipu tuntuu enemmän toisella puolella.
- Ajoittain vaikuttaa hengitykseen niin, että luonnollinen hengitysliike aiheuttaa kipua.
- Voi aihettaa myös hengenahdistusta, jossa tyypillisesti sisäänhengityksen loppu jää vajaaksi.
- Keskiselän kiputiloihin liittyy myös tavallisesti erilaisia muita selän oireita, kuten niska-hartia- ja / tai alaselän alueen oireita, kuten epätavallista väsymistä ja särkyä.
Syyt pitkittyneisiin oireisiin
Pitkittynyt oirekuva johtuu tavallisimmin useamman tekijän yhteisvaikutuksesta kuin vain yhdestä alla olevasta tekijästä.
- Fysiologinen kuormitus johtuen toiminnallisista häiriöistä erityisesti niska-hartia-alueen, rintakehän, lapaluiden, olkapäiden, alaselän ja lantion alueella.
- Synnynnäiset asennon poikkeamat, kuten oikoryhti, skolioosi ja/tai korostunut kyfoosi.
- Liiallinen fyysinen ja yksipuoleinen rasitus.
- Synnynnäinen ali- tai yliliikkuvuus.
- Psykologiset tekijät, kuten esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus ja/tai liiallinen psyykkinen kuormitus eli tuttavallisesti stressi.
- Elintavalliset tekijät, kuten esimerkiksi liian yksipuolinen ja vähäinen liikunta, riittämätön tai huonolaatuinen yöuni.
- Kipujärjestelmän paikallinen tai keskushermostotason herkistyminen.
- Erilaiset keuhkoihin ja/tai sydämen toimintaan vaikuttavat sairaudet.
Keskiselän kivun hoito
Nivelen toiminnallisen häiriön, eli kansankielellä fasettilukon, ollessa kyseessä selän manipulaatiohoito toimii takuuvarmasti. Välillä kuuluu kavitointiääni ja välillä ei, mutta hoitovaste on aina välitön, jos kyseessä on nivelen toiminnallinen häiriö. Jos manipulaatiohoito toimii vain osittain tai ei ollenkaan, ongelma voi liittyä enemmän pehmytkudoksiin, kuten sidekudos- ja lihasrakenteisiin. Jos manuaalinen terapia, joka kohdistetaan kaikkiin näihin, ei juurikaan auta, kyseessä on todennäköisimmin selän rakenteellisten tekijöiden aiheuttama vaiva tai vielä harvinaisemmin oire ei johdu tuki- ja liikuntaelimistön rakenteista. Luonnollisesti pitkittyneeseen kipuun löytyy harvoin ns. hopealuoti-hoitoa, joka poistaisi sen kokonaan ja pysyvästi, sillä kivun pitkittymisen syyt ovat moninaiset
Vaivoja, jotka voivat liittyä keskiselän kipuun
- Kaularangan välilevyvaivat
- Jännitysniska
- TOS-oireyhtymä
- Hartiakipu
- Hengityksen toiminnalliset häiriöt
- Rintakehän kipu
- Lapaluukipu ja –virheasento
Viimeksi päivitetty 20.11.2024