Visuaalinen liikeherkkyys eli ”näköriippuvaisuus”
- Näköriippuvuus kehon ja sisäkorvan tasapainojärjestelmien heikentymisestä, jolloin joudumme liiaksi silmien kautta tulevan aisti-informaation varaan.
- Tavallisimmat oireet ovat erilaisten visuaalisten ärsykkeiden aiheuttamat epätasapainon, matkapahoinvoinnin ja väsymisen tunteet.
- Liiallisista visuaalisista räsykkeistä, kuten vilkkaista, liikkuvista, avarista ja epäsäännöllistä tiloista ja esineistä tulee silmien kohdentamista häiritseviä tekijöistä, jotka voivat tuntua huimauksen ja epätasapainon tunteena.
Visuaalisesta liikeherkkyydestä johtuva huimauksen ja epätasapainon tunne
Ylläpidämme tasapainoamme kehosta, silmistä ja sisäkorvista tulevan aistitiedon avulla. Visuaalinen liikeherkkyys tarkoittaa tilaa, jossa silmien kautta tuleva aistitieto on ylikorostetussa asemassa kehon ja sisäkorvien tietoon verrattuna. Tätä kutsutaan niin sanotuksi ”näköriippuvaisuudeksi”.
”Näköriippuvaisuus” johtuu kehon lihas- ja jänneaistin ja sisäkorvan tasapainoelinten huonontuneesta toiminnasta, jolloin joudumme liikaa silmien kautta tulevan aistitiedon varaan. Tällöin kaikista silmien aistitiedon keräämistä häiritsevistä tekijöistä, kuten käytävistä, kuvioista, avarista tiloista, nopeista liikkuvista objekteista ja/tai etäisyyksistä voi tulla huimauksen ja epätasapainon tunnetta. Oma liike yleensä lisää oireita, mutta ne voivat ilmetä myös paikallaan ollessa.
Näköriippuvaisuuden oirekuva
Sukulaistunne ”näköriippuvaiselle” huimauksen ja epätasapainon tuntemuksista on ns. korkean paikan kammo, jossa emme pysty kohdistamaan silmiä, jolloin tunnemme epätasapainoa. Luonnollisesti tässä on enemmän psykologisia kuin fysiologisia tekijöitä mukana. Visuaalinen liikeherkkyys eroaa silmien toiminnallisista häiriöistä johtuvasta huimauksesta siinä, että jälkimmäisessä silmän toiminnot ovat yksistään heikentyneet ilman muiden tasapainon osien (kehon ja sisäkorvan tuottamien aistitietojen) heikentymistä.
Näköriippuvaisuuden oirekuva / kokemukset
- Laajat liikkuvat esineet aiheuttavat epätasapainon, huteruuden ja/tai huimauksen tunnetta.
- Erilaiset kuviot esim. lattiassa ja/tai seinissä tekevät liikkumisesta epävarmaa.
- Eri suuntiin liikkuvat objektit, kuten ruuhkaisessa kauppakeskuksessa oleminen, aiheuttavat epätasapainon tunnetta.
- Nopeasti liikkuvat objektit, kuten linnun lentäminen läheltä ohi, säpsäyttää hetkeksi, jolloin tasapaino tuntuu hetkeksi pettävän.
- Etäisyyksistä ja aavoista maisemista tulee helposti ”korkean paikan kammon” tunnetta.
- Videot, jossa kamera heiluu aiheuttavat epämiellyttävää oloa ja epätasapainon tunnetta.
- Autolla ajo voi alkaa provosoida oireita.
- Matkapahoinvoinnin tunne voi liittyä tilaan.
- Väsymys ja ahdistus seuraavat toistuvia oireita.
- Oireiden lisääntyessä ja jatkuessa ne alkavat yleensä rajoittaa tekemisiä ja ihmiset alkavat vältellä tilanteita, joissa oireita esiintyy.
Näköriippuvaisuuden hoito ja kuntoutus
Hoito ja kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti. Tavallisimmin hoito sisältää yleisen tasapainoaistin parantamistä harjoitteilla ja vestibulaarikuntoutusta, jossa keskitytään eritisesti pää-silmäkoordination parantamiseen.
Yksilöllisen hoidon lisäksi voit tutustua Parempi tasapaino® -verkkokursseihin, jotka sisältävät kattavat ja helppotajuiset ohjeet kotiharjoitteisiin, joilla parantaa kehon tasapainoaistia ja mahdollista huimausta.
Näköriippuvaisuus jakaa tavallisimmin syy-seuraussuhteita ja oirekuvaa seuraavien keinuttavaa huimausta aiheuttavien tilojen kanssa
- Niskaperäinen huimaus
- PPPD (engl. persistent postural-perceptual dizziness)
- Monitekijäinen huimaus
- Vestibulaaritoiminnan molemminpuolinen heikkeneminen / ikähuimaus
- Silmien toiminnallisista häiriöistä johtuva huimaus
Viimeksi päivitetty 12.11.2024