Skolioosi

Skolioosi tarkoittaa selän yli kymmenen asteen sivulle kaartumista takaapäin tarkasteltuna. Skolioosia kuvataan yleensä C- tai S-muotoiseksi, C- muotoisessa selässä on yksi kaari ja S- muotoisessa kaksi kaarta. Kirjaimet kuvaavat kaarien muotoa. Skolioosi voi tapahtua missä tahansa selän osassa tai se voi vaikuttaa koko selän alueelle. Skolioosin liittyy myös tavallisimmin selkärangan kiertymistä, joka voi aiheuttaa rintakehän alueella muutoksia tuki- ja liikuntaelinten lisäksi hengitys- ja verenkiertoelimien toimintaan.

Mekaanisesti skolioosi aiheuttaa toispuoleisuutta niin, että mutkan ulkoneman puolella lihakset ovat kroonisesti jäykät ja selän vastakkaisella puolella heikot. Niveljäykkyys ja ärsytys tapahtuvat usein mutkan sisäpuolen nivelissä johtuen suuremmasta mekaanisesta rasituksesta, joka voi myös johtaa nivelien ennenaikaiseen kulumiseen. Skolioosin liittyvät ryhdin muutokset kuten olkapäiden, rintakehän, lapaluiden ja lantion kiertyminen ja vinous, lihaksiston epätasapainotilat ja kehon painon jakautumisen epätasaisesti alas alaraajoihin. On tavallista, että edistyneessä skolioosissa epätavallinen painon jakaantuminen alaraajoihin saa kenkien pohjat kulumaan toisesta jalasta enemmän sisä- ja toisesta ulkopuolelta.

Skolioosit jaetaan tavallisimmin toiminnallisiin ja rakenteellisiin (=synnynnäisiin). Yksi perustesteistä on verrata skolioosia seisoma-asennossa ja vatsallaan makuuasennossa. Skolioosin vähentyessä makuuasennossa on siinä selviä toiminnallisia eli nivelten toimintahäiriöistä ja lihasjäykkyydestä johtuvia syitä. Tavallisin toiminnalliseen skolioosin johtavista tekijöistä on noidannuolessa ja lumbagossa tavattava kipuskolioosi, jossa alaselän lihasjännitys vetää selän ns. kipuskolioosiin.

Vastaanotolla tapaa hyvin usein ihmisiä, jotka kertovat skolioosistaan. Tavallisimmin varsinaista kriteeristön täyttävää skolioosia ei ole ja selässä on pieni normaali asennonpoikkeama, joita meillä kaikilla on. Vastaanotolla näkee sen, että  kukaan ei ole täysin symmetrinen. Asennont poikkeamat eivät yleensä aiheuta suoraan vaivaa, haittaa tai oireita. Niiden merkitys voi olla yksi pienempi osatekijänä monimutkaisessa biopsykososiaalisessa syy-seuraus verkostossa pitkäaikaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen taustalla.

Tarkka diagnoosi, yksilöllinen hoito ja kuntoutus tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Ensimmäinen hoitokerta sisältää haastattelun ja tutkimuksen pohjalta tehtävän diagnoosin, hoitosuunnitelman ja ensimmäisen hoidon.

Tervetuloa asiantuntevaan hoitoon.

Ajanvaraus Helsinki, Mikonkatu.


tai 044 7067773

Tietoa käytännöistä uudelle asiakkaalle

Tarjoan vielä alkuvuonna 2020 ajan Ilmaisia tutkimusvastaanottokäyntejä. Lue lisää!